Θεσμός έγιναν τα «τεφτέρια» στα φαρμακεία, όπου καθημερινά τουλάχιστον 50-100 πολίτες γυρεύουν να πάρουν τα φάρμακά τους βερεσέ. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, αδυνατούν να πληρώσουν φάρμακα που είτε δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ αλλά είναι απαραίτητα για την υγεία τους είτε την προβλεπόμενη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη που πλέον φτάνει κατά μ.ό. το 35%.
«Η οικονομική στενότητα της κοινωνίας φαίνεται στην καθημερινή επίσκεψη του κόσμου στα φαρμακεία. Συνταξιούχοι, άνεργοι και υποαπασχολούμενοι αγοράζουν φάρμακα με πίστωση και περιμένουν τις τελευταίες ημέρες κάθε μήνα ή τις πρώτες δύο του επόμενου για να εξοφλήσουν τα χρωστούμενα. Κι αυτό αν φτάνει η σύνταξη ή ο μισθός ή το επίδομα ανεργίας» τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Τα ποσά που πιστώνονται κυμαίνονται από 10 έως 400 ευρώ το μήνα, με τα χρωστούμενα σε πολλές περιπτώσεις να σωρεύονται για 3 ή και 6 μήνες, ενώ υπάρχουν πολίτες που έχουν οφειλές ακόμη και 3 ετών! Οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να διευκολύνουν όσους αδυνατούν να εξοφλήσουν άμεσα όλο το ποσό, κάνοντας δόσεις ή σε κάποιες περιπτώσεις ζητώντας τους να δώσουν ό,τι μπορούν, 5 ή ακόμη και 3 ευρώ, προκειμένου να μην εξαφανιστούν.
«Κάποιοι χάνονται ή εξαφανίζονται ακόμη και από ντροπή που δεν έχουν να πληρώσουν. Στη συνέχεια αναζητούν άλλο φαρμακείο για να πάρουν τα φάρμακά τους, ανοίγοντας νέο κύκλο χρεών. Πάντως είναι γεγονός ότι, όταν το χρέος ξεπεράσει τα 200 ευρώ, ο οφειλέτης δεν ανταποκρίνεται. Κάποιοι πληρώνουν με πιστωτική κάρτα, αλλά κι αυτό δεν αποτελεί λύση, διότι απλώς μεταφέρουν το πρόβλημα, καθώς, αντί να χρωστούν στο φαρμακοποιό, χρωστούν στην τράπεζα» σημειώνει ο κος Θεοδοσιάδης.
Βραχνά για τους πολίτες αποτελεί και η υψηλή ή καθολική συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν για τα φάρμακά τους. Για παράδειγμα για καρδιοτονωτικό αξίας 1,42 ευρώ, ο ασφαλισμένος πληρώνει 1,32 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ μόλις 0,06 ευρώ. Επίσης, για το γνωστό lexotanil ο ασφαλισμένος πληρώνει όλο το ποσό των 1,88 ευρώ. Στα ποσά αυτά θα πρέπει να προστεθεί η αμοιβή του γιατρού που συνταγογραφεί το φάρμακο, καθώς και το 1 ευρώ ανά συνταγή.
«Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να συρρικνώσει τη δαπάνη για τη φαρμακευτική περίθαλψη, όχι μόνο δεν κατήργησε το 1 ευρώ ανά συνταγή που είχε καθιερωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο είχε καταγγείλει κατά κόρον, αλλά με τη μέθοδο της τιμής αναφοράς, η οποία μεταβάλλεται συνεχώς, ανέβασε το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων κατά μέσο όρο στο 35%, ενώ το 2010 ήταν στο 11%» καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΦΣΘ.
Κατά συνέπεια – εξηγεί ο κος Θεοδοσιάδης – πολλοί ασθενείς, κυρίως συνταξιούχοι και άτομα μεγάλης ηλικία, δεν πηγαίνουν καθόλου στο γιατρό για να μην επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο το ήδη χαμηλό εισόδημά τους.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ