Την καθυστέρηση της Ελλάδας στη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων επεσήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικου Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας σε ημερίδα του ΙΣΘ στην οποία αναλύθηκε η πορεία του πρώτου επαγγελματικού ταμείου γιατρών και υγειονομικών στη χώρα, του ΤΕΑ – ΙΣΘ – ΝΠΙΔ.
Ο κ. Νίτσας επεσήμανε ότι «μετά και τον τελευταίο νομοθετικό εκσυγχρονισμό η δημιουργία επαγγελματικών ταμείων στη χώρα πήρε άλλη πορεία». Σημειώνεται ότι ήδη συμπληρώθηκαν 3,5 χρόνια από την αρχή του ΤΕΑ – ΙΣΘ – ΝΠΙΔ.
Μια σειρά από προβλήματα αντιμετωπίζει το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα όπως υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Προτεραιότητα του υπουργείου είναι η ταχύτερη απονομή των συντάξεων καθώς και η μεταρρύθμιση στο τομέα των επικουρικών συντάξεων.«Σε σχέση με το πρώτο προφανώς υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο και ανεπίτρεπτο πρόβλημα για μια ευρωπαϊκή χώρα, το 2021 με τις συντάξεις που έχουν σωρευθεί. Εκείνο που επιδιώκουμε με διάφορες μεθόδους -στις οποίες κατά καιρούς έχω αναφερθεί- είναι να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα» ανέφερε ο υπουργός.
Σχετικά με το ΤΣΑΥ στο ταμείο των υγειονομικών, ο υπουργός σημείωσε ότι «εδώ έχει γίνει τους τελευταίους μήνες μια σημαντική πρόοδο χάρη και στη βοήθεια που υπάρχει και από τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας καθώς και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Υπάρχει όχι απλώς μια αύξηση στην απονομή των συντάξεων αλλά ένας πολλαπλασιασμός και το μοντέλο του ΤΣΑΥ θα θέλαμε να το εφαρμόσουμε και σε άλλα ταμεία ή πρώην ταμεία».
Σχετικά με την επικουρική σύνταξη σημειώθηκε πως ο υφυπουργός Παναγιώτης Τσακλόγλου ετοιμάζει εδώ και καιρό ένα νομοσχέδιο κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών με στόχο την αύξηση των συντάξεων της νεότερης γενιάς ασφαλισμένων. Πρόκειται να εφαρμοστούν μοντέλα δοκιμασμένα σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Διευκρινίζοντας το θέμα, ο υπουργός εξήγησε ότι οι επικουρικές συντάξεις θα λειτουργήσουν ως «ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ», καθώς ο ασφαλισμένος θα είναι συνδεδεμένος με τη σύνταξή του και θα μπορεί σύμφωνα με το προφίλ που επιλέγει να αποφασίσει σε ένα σημαντικό βαθμό για το ύψος της σύνταξης που θα πάρει.
Το συγκεκριμένο σύστημα θα αφορά τους νεότερους ασφαλισμένους που μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας κι εθελοντικά αυτούς που θα είναι μέχρι 35 ετών λαμβάνοντας την ίδια στιγμή πρόνοια. Ωστόσο κάποιοι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να έχουν διασφαλισμένη την επικουρική τους σύνταξη.
Άξιο λόγου είναι ότι ο υπουργός αναφερόμενος στο επαγγελματικό ταμείο των ιατρών το χαρακτήρισε πρωτοποριακό.
«Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα καθυστέρησε στη δημιουργία του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης όμως δεν έχασε το τρένο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Κοσμάς Τσακιρίδης αντιπρόεδρος ΤΕΑ ΙΣΘ και ταμίας στην ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. (Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης). «Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 16 ταμεία στο πλαίσιο της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. και με τα νέα ταμεία που περιμένουν να φέρουν ΦΕΚ θα φτάσουν τα… 25.)» προσέθεσε ο κ.Τσακιρίδης .
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος παρουσίασε την ιστορική πορεία της δημιουργίας του πρώτου και μοναδικού επαγγελματικού ταμείου για γιατρούς στην Ελλάδα. Για το σημερινό σύστημα, ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε «διαλέγουμε το ύψος των εισφορών και το ύψος της σύνταξης που αναμένουμε. Όμως πίσω στο 2015 έπρεπε να αναλάβουμε μια δράση που θα απαντούσε στο πρόβλημα των γιατρών». Ο ίδιος σημείωσε ότι άλλοι Έλληνες γιατροί στην Κύπρο είχαν προηγηθεί και το είχαν φτιάξει από το 2001 όταν το νομοθετικό τους πλαίσιο ενσωματώθηκε με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και λειτουργούσε με έναν τρόπου που ήταν υποδειγματικός.
Ενδεικτική της πορείας του ταμείου ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου του Δ.Σ. του ΤΕΑ ΙΣΘ ΝΠΙΔ, Γιάννη Μέγα , ο οποίος παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία του ταμείου , τονίζοντας στην αυξητική πορεία των μεγεθών. «Πρώτιστο μέλημα του ΤΕΑ ΙΣΘ ΝΠΙΔ η εξασφάλιση της αποδοτικότητας των εισφορών. Τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι αποδόσεις των επενδύσεων του Ταμείου, από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές».
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ