Ανακοινώθηκαν πρόσφατα πολύ θετικά αποτελέσματα μίας μελέτης, που αφορούσε τη θεραπεία με το φάρμακο TECENTRIQ (ατεζολιζουμάμπη) σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Η μελέτη έδειξε ότι, σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, μειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου ή θανάτου σε ασθενείς, που δεν είχαν προηγουμένως λάβει θεραπεία.
Η μελέτη φέρει την ονομασία IMpower131 και όπως ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία Roche τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αναλυτικά σε επερχόμενο συνέδριο. Επίσης, θα δοθούν στις ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Η Roche έχει πραγματοποιήσει 8 μελέτες φάσης ΙΙΙ για τον καρκίνο του πνεύμονα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αξιολογώντας μόνο το TECENTRIQ ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα και 5 αναμένεται να ανακοινωθούν φέτος.
Το TECENTRIQ έχει ήδη εγκριθεί στην Ε.Ε. για τη θεραπεία του ουροθηλιακού καρκινώματος (καρκίνος της ουροδόχου κύστης και του ουροποιητικού συστήματος) και ενός τύπου καρκίνου του πνεύμονα που ονομάζεται μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα.
Το φάρμακο χρησιμοποιείται όταν αυτοί οι τύποι καρκίνου είναι σε προχωρημένο στάδιο ή έχουν επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Για το ουροθηλιακό καρκίνωμα, το φάρμακο προορίζεται για ασθενείς που έχουν ήδη δοκιμάσει χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνη ή δεν θεωρούνται κατάλληλοι για θεραπεία με σισπλατίνη.
Οι ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα θα πρέπει πρώτα να έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και οι ασθενείς με ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις (αλλαγές) που ανταποκρίνονται σε στοχευμένες θεραπείες θα πρέπει να έχουν υποβληθεί στις συγκεκριμένες θεραπείες πριν από τη λήψη του TECENTRIQ.
Η δραστική ουσία που περιέχεται στο φάρμακο, η ατεζολιζουμάμπη, είναι μονοκλωνικό αντίσωμα, ένας τύπος πρωτεΐνης που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αναγνωρίζει και να προσδένεται σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται «συνδέτης του υποδοχέα προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου 1» (PD-L1), η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια πολλών καρκινικών κυττάρων.
Ο PD-L1 δρα απενεργοποιώντας τα ανοσοποιητικά κύτταρα που, διαφορετικά, θα επιτίθεντο στα καρκινικά κύτταρα. Με την πρόσδεση στον PD-L1 και τη μείωση των επιδράσεών του, το φάρμακο αυξάνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα και, συνεπώς, επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.
Χάρη στα αποτελέσματα της νέας μελέτης, η Roche έχει τελικά την ευκαιρία να διαφοροποιηθεί στην αγορά ανοσο-ογκολογίας για τον καρκίνο του πνεύμονα. Στην ίδια θεραπευτική αγορά, δραστηριοποιούνται MSD, Bristol-Myers Squibb και AstraZeneca και αναμένεται σκληρός ανταγωνισμός.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ