Τις προκλήσεις που συνεπάγεται για το Σύστημα Υγείας η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των φαρμακευτικών εταιρειών για τις νέες θεραπείες της Ηπατίτιδας C υπογραμμίζει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».
Ο Σύλλογος χαιρετίζει την αίσια έκβαση της διαπραγμάτευσης, καθώς διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, τη δωρεάν πρόσβαση όλων των οροθετικών ατόμων που έχουν συλλοίμωξη με ηπατίτιδα C ανεξαρτήτως σταδίου ίνωσης, στις νέες θεραπείες. Η απόφαση συνεπάγεται τη διεύρυνση της πρόσβασης, επιτρέποντας τη διάθεση των θεραπειών σε 5.500 ανθρώπους που ζουν με ηπατίτιδα C, μέσα στους επόμενους 14 μήνες.
«Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου στην Ελλάδα και ανακουφίζει τις ανησυχίες χιλιάδων ασθενών που δεν είχαν πρόσβαση μέχρι σήμερα στις νέες θεραπείες. Ωστόσο συνοδεύεται από νέες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως είναι η ανταπόκρισή του στο στόχο των 5.500 θεραπειών και ως επόμενο βήμα η περαιτέρω διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγησή τους», σημειώνει η «Θετική Φωνή».
Μάλιστα, ο Σύλλογος τονίζει πως μαζί με την πρόσβαση στα νεότερα αντιϊκά φάρμακα, «η πολιτεία οφείλει να υιοθετήσει μία ολιστική προσέγγιση για την επίτευξη του στόχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί εξάλειψης της νόσου μέχρι το 2030».
Σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να συμβάλλουν τόσο το μητρώο ασθενών με ηπατίτιδα C, όσο και η εκπόνηση και υλοποίηση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου δράσης και η υλοποίηση πολιτικών πρόληψης και προγραμμάτων μείωσης βλάβης για τους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 135.000 άνθρωποι ζουν με ενεργή χρόνια ηπατίτιδα C, από τους οποίους έχει διαγνωστεί μόνο το 20%. Από τους διαγνωσμένους περίπου οι μισοί έχουν λάβει θεραπεία για τη νόσο.

Θετική Φωνή: Σημαντικό βήμα η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την Ηπατίτιδα C
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Φανδρίδης ο χειρουργός που ανέλαβε την επέμβαση της Μαρέβας Μητσοτάκη
Ξανά πρώτη η ΔΑΚΟΑ στις εκλογές του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής
SOS για την άμεση πρόσβαση στα συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
Γιατί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία «καρφώνει» το ΚΕΣΥ
Εγκαινιάστηκε το νέο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο «Κωνσταντοπούλειο»
ΕΟΠΥΥ: Πως συνταγογραφείται η οξυγονοθεραπεία με αέριο ή υγρό οξυγόνο















Comments (0)