Να και μία καλή είδηση για την υγεία στη χώρα μας. Πανευρωπαϊκή έρευνα έδειξε ότι μόνο το 4% των Ελλήνων δηλώνουν να πάσχουν από κατάθλιψη, ποσοστό που μας κατατάσσει στην καλύτερη θέση στην Ευρώπη μαζί Ιταλία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία.
Στον αντίποδα, πρωταθλήτριες χώρες στην κατάθλιψη εμφανίζονται οι Ισλανδία (14%), Ιρλανδία (12%), Γερμανία (12%) και Τουρκία (12%). Η κατάταξη έγινε από τον ΟΟΣΑ, αφορά το έτος 2014 και προέρχονται από δημοσκοπήσεις και αναφορά των ίδιων των πολιτών.
Έχοντας κατά νου τους περιορισμούς τέτοιου είδους ερευνών και τα κενά αξιοπιστίας, είναι αναμφίβολα θετικό το γεγονός ότι, παρά το γεγονός ότι το 2014, η οικονομική κρίση είχε ήδη πλήξει τη χώρα, φαίνεται ότι η κατάθλιψη δεν έχει αγγίξει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι, σε όλες τις χώρες, οι γυναίκες πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την κατάθλιψη, σε σχέση με τους άνδρες. Οι γυναίκες υποφέρουν από κατάθλιψη, σ’ όλες τις χώρες του κόσμου, δύο φορές συχνότερα από τους άνδρες. Έχει διαπιστωθεί ότι στη διάρκεια της ζωής τους στο 20% των γυναικών και στο 12% των ανδρών θα εμφανιστεί καταθλιπτικό επεισόδιο, ενώ το 10% των γυναικών και μόλις το 5,8% των ανδρών θα νοσήσουν μέσα σε ένα έτος.
Επίσης, άνθρωποι με υψηλότερη μόρφωση φαίνεται να πλήττονται σε μικρότερο βαθμό – γεγονός που συνδέεται και με το γεγονός ότι πιο μορφωμένοι άνθρωποι αναζητούν συχνότερα βοήθεια ειδικού.
Αύξηση
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υυγείας, περισσότεροι από 300 εκατ. άνθρωποι ζουν σήμερα με την κατάθλιψη, ένας αριθμός που αυξήθηκε πάνω από 18% μεταξύ 2005 και 2015. Η έλλειψη υποστήριξης των ανθρώπων με ψυχολογικές διαταραχές, σε συνδυασμό με το φόβο του στίγματος, οδηγούν πολλούς μακριά από τη θεραπεία που χρειάζονται.
Σε πολλές χώρες, υπάρχει καθόλου ή υπάρχει ελάχιστη υποστήριξη διαθέσιμη για τους ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές. Ακόμη και στις χώρες υψηλού εισοδήματος, σχεδόν 50% των ατόμων με κατάθλιψη δεν λαμβάνουν θεραπεία. Κατά μέσο όρο, μόλις το 3% των δημοσίων δαπανών υγείας επενδύονται στην ψυχική υγεία, ενώ κυμαίνεται κάτω από το 1% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος έως 5% στις χώρες υψηλού εισοδήματος.
Η νόσος
Η κατάθλιψη, δεν εμφανίζεται σ’ όλους τους ασθενείς με τα ίδια συμπτώματα. Άλλοι είναι θλιμμένοι, απελπισμένοι, απογοητευμένοι και κατακλύζονται από τύψεις και ενοχές, άλλοι μεμψιμοιρούν και γκρινιάζουν διαρκώς, άλλοι παραπονιούνται για πλήθος σωματικών ενοχλημάτων. Μερικές φορές η διαταραχή εισβάλλει με σωματικά ενοχλήματα, παραπλανώντας τους μη ειδικούς ιατρούς.
Η κατάθλιψη δεν εμφανίζεται με τα ίδια συμπτώματα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες:
ΠΙΝΑΚΑΣ
Οι 10 πρώτες χώρες σε αναφορά κατάθλιψης
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ