Ανακούφιση στις επιχειρήσεις του κλάδου που ζητούσαν επίμονα πίστωση χρόνου από τον ΕΟΦ.
Θετικός, υπό προϋποθέσεις, εμφανίστηκε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) στο 4th MedTech Conference, στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Εθνικού Μητρώου Προμηθευτών. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η πίστωση χρόνου είναι αναγκαία για την εφαρμογή του καθώς τα δεδομένα καταχωρούνται από τις ίδιες τις εταιρείες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΙΒ, Γεράσιμο Λειβαδά, το μητρώο που αναπτύσσει ο ΕΟΦ είναι χρονοβόρο και σύνθετο, παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει. “Δεν λέω να το κόψουμε και να το φέρουμε στα μέτρα μας. Λέω να περιμένουμε να δημιουργηθεί πρώτα τα ευρωπαϊκό” ανέφερε, εκτιμώντας πως η χώρα μπορεί να προχωρήσει μέχρι τότε με το μητρώο του ΕΚΑΠΤΥ.
Ο κος Λειβαδάς εξέφρασε, πάντως, την άποψη ότι πιθανώς όλη αυτή η ταλαιπωρία των επιχειρήσεων γίνεται άνευ αιτίας, αφού το υπό εξέλιξη Ευρωπαϊκό Μητρώο EUDAMED αρκεί ως εγγύηση ενάντια στα φαινόμενα εκείνα που δημιουργούν στρεβλώσεις και ανακολουθίες στην αγορά.
“Η υλικοεπαγρύπνιση δεν μπορεί να γίνει μόνο με τους προμηθευτές. Χρειάζεται και τους διανομείς που το EUDAMED δεν τους περιλαμβάνει” ανέφερε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου. Χαρακτήρισε δε, υποχρεωτική τη δημιουργία εθνικού μητρώου, με βάση τις Ευρωπαϊκές οδηγίες. “Ως οργανισμός δεν μπορώ να περιμένω το ευρωπαϊκό που μπορεί να γίνει και σε 10 χρόνια” τόνισε.
Η κα Αντωνίου ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το μητρώο του ΕΚΑΠΤΥ δεν μπορεί κουμπώσει με της EUDAMED. “Το μητρώο του ΕΚΑΠΤΥ έπρεπε να είχε καταργηθεί εδώ και χρόνια γιατί δεν έχει τις αναγκαίες προδιαγραφές” συμπλήρωσε και κάλεσε τις επιχειρήσεις να συμφωνήσουν ότι απαιτείται ένα ολοκληρωμένο εθνικό μητρώο. “Να δούμε τι προβλήματα υπάρχουν, λοιπόν, να τα λύσουμε και να προχωρήσουμε”.
“Το χρονικό όριο είναι ανελαστικό” ανέφερε κατηγορηματικά ο κος Λειβαδάς, ζητώντας πίστωση χρόνου από τον ΕΟΦ. Έθεσε, παράλληλα, ως προαπαιτούμενο την ταχεία ανταπόκριση εκ μέρους της αρμόδιας υπηρεσίας στα ερωτήματα-παρατηρήσεις των εταιρειών.
“Καταλαβαίνω την αγωνία σας” απάντησε η κα Αντωνίου κι ανταποκρινόμενη στο αίτημα του ΣΕΙΒ ανακοίνωσε παράταση 6 μηνών. Εξέφρασε δε την πεποίθησή της ότι με τις απαραίτητες αναβαθμίσεις το εθνικό μητρώο μπορεί να δημιουργηθεί στο χρόνο αυτό. “Αρκεί να μην εφησυχάσουν οι επιχειρήσεις και δεν βάλουν τα υλικά” κατέληξε.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ