Πιο ευάλωτες στο δευτερογενές τραυματικό στρες εμφανίζονται οι μαίες σύμφωνα με έρευνα, καθώς τις καταβάλει το συναισθηματικό κόστος της φροντίδας.
Περισσότερη κόπωση και εξάντληση νιώθουν οι μαίες λόγω της συμπόνιας και του συναισθηματικού δεσμού με τους νέους γονείς, παρά το γεγονός ότι δευτερογενές τραυματικό stress εμφανίζεται γενικά στους επαγγελματίες υγείας μετά από την έκθεση τους με τους ασθενείς τους.
Γενικότερα, η κόπωση συμπόνιας, η οποία προέρχεται από την παροχή φροντίδας σε ανθρώπους που πονάνε, υποφέρουν ή είναι τραυματισμένοι, μεταφράζεται σε «κόστος της φροντίδας» για τους επαγγελματίες υγείας.
Συχνά συσχετίζεται με υψηλά επίπεδα σωματικών ασθενειών και χρήση αναρρωτικών αδειών, αυξημένο ρυθμό αλλαγής θέσεων εργασίας ή και εγκατάλειψη επαγγέλματος, χαμηλό ηθικό, μειωμένη παραγωγικότητα, τα οποία μπορεί να επιφέρουν λάθη στην φροντίδα των ασθενών.
Οι μαίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αυτό το είδος άγχους λόγω του στενού δεσμού που συχνά σχηματίζεται με τη μητέρα και των ισχυρών συναισθηματικών αντιδράσεων που προκύπτουν μετά από ένα τραύμα γέννησης, ειδικά αν το τραύμα σχετίζεται με τη φροντίδα.
Συγκεκριμένα, το ένα πέμπτο των μαιών που ερωτήθηκαν είχαν πιθανότητες για πιθανή διαταραχή μετατραυματικού στρες, ένα πρόβλημα που υποτιμάται.
Ιδιαίτερα, στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Αυστραλία, οι μαίες στηρίζουν τις λεχώνες για περισσότερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να έχουν σωματικές επιπτώσεις, να νιώθουν αδυναμία και φόβο.
Η εξάντληση έρχεται εξαιτίας των βαρδιών με σχεδόν κανένα διάλλειμα που προκαλούν σωματικές βλάβες, την έλλειψη προκαθορισμένου ωραρίου που είναι αγχωτικό αλλά και τη συνεχή ανησυχία για κάποιο λάθος σχετικά με τις διαδικασίες.
Υψηλότερο κίνδυνο εμφανίζουν οι νεότερες των 40 ετών, με πείρα λιγότερη των 10χρόνων, εκείνες που εργάζονται με πλήρες ωράριο σε μεγάλες κλινικές και μένουν μόνες τους.
Παράγοντες που συντείνουν στην επαγγελματική εξάντληση είναι η έλλειψη επαγγελματικής εξέλιξης και ευκαιριών, η ντροπή και η ενοχή
Είναι πιθανόν κατόπιν ατυχήματος την ώρα του τοκετού να βιώσουν το αίσθημα αποτυχίας ή προσωπικού πένθους.
Προστασία
Ως αντιστάθμισμα μπορεί να λειτουργήσει η αυτοφροντίδα και η ανάπτυξη της ανθεκτικότητας. Στις περιπτώσεις όμως, που οι μαίες αντιμετωπίζουν τραυματικό στρες, λόγω πιέσεων, υπονόμευσης ή εκφοβισμού, τότε η ευθύνη για βελτίωση πρέπει να είναι συλλογική και όχι ατομική.
Τα τελευταία χρόνια, η ψυχική υγεία των μαιών έχει τεθεί στο μικροσκόπιο του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας να δείχνει ότι η συναισθηματική ευημερία διακυδεύεται σε τέτοιο βαθμό, που τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων σκέπτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.
Μάλιστα προτείνονται παρεμβάσεις βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων για την υποστήριξη της ευημερίας του εργατικού δυναμικού και την εξασφάλιση χρόνου για συμμετοχή σε εκδηλώσεις ευεξίας, την παροχή προστατευτικής υποστήριξης σε νεώτερες μαίες και η προώθηση της καλής συνεργασίας με τους άλλους επαγγελματίες υγείας.
Τα προαναφερόμενα μέτρα «καταρρίπτουν» τα συναισθήματα ανικανότητας, αλλά μπορούν να αποτελούν πολύτιμη πηγή προσωπικής ανάπτυξης και ανάγκης για γνώση.
Με δεδομένο τον ρόλο των μαιών για τη προώθηση της περιγεννητικής υγείας, η ευημερία του εργατικού δυναμικού των μαιών απαιτεί τακτικό έλεγχο. Σε περίπτωση που οι μαίες υποφέρουν από συναισθηματική εξάντληση είναι πιο πιθανό να αποσυρθούν συναισθηματικά, να επικοινωνούν ανεπαρκώς με τους γονείς, τις οικογένειες και τους συναδέλφους τους, να απομακρύνονται από τις γυναίκες και τελικά να αποδίδουν φτωχά στο χώρο εργασίας τους.
Πηγή: eimaimaia.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ