Το 60-70% των ανθρώπων διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα όταν η νόσος είναι ήδη προχωρημένη. Οι δυνατότητες αντιμετώπισης περιορίζονται, αλλά η επιστημονική πρόοδος δίνει ελπίδα.
«Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, μεγάλες μελέτες έχουν αναδείξει το ρόλο του προληπτικού ελέγχου (screening) σε υψηλού κινδύνου ασθενείς (κυρίως καπνιστές άνω των 50 ετών) με τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης που μπορεί να ανακαλύψει μια κακοήθεια-έναν κακοήθη όζο πνεύμονα σε πολύ αρχικό στάδιο», εξηγεί ο MD, MSc, FEBTS, Χειρουργός Θώρακα, Διευθυντής Β΄ Θωρακοχειρουργικής Κλινικής/Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Θώρακος του Metropolitan General Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.
Λοβεκτομή;
Πρόκειται για πολύπλοκη επέμβαση στους λοβούς τους πνεύμονα (τρεις λοβούς στον δεξιό και δυο στον αριστερό) . Με χειρουργείο αφαιρείται ο λοβός στον οποίο έχει εντοπισθεί ο καρκίνος. Η επέμβαση αυτή αντιμετωπίζει ένα μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα αρχικού σταδίου. Επίσης, αφαιρούνται οι λεμφαδένες του μεσοθωρακίου, του χώρου δηλαδή που βρίσκεται μεταξύ των δύο πνευμόνων. Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν η νόσος βρίσκεται σε σχετικά προχωρημένο στάδιο, μπορεί να προηγηθεί χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία και στη συνέχεια να ακολουθήσει η λοβεκτομή.
Σημαντική είναι και η σπιρομέτρηση, η οποία προβλέπει εάν ένας ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε λοβεκτομή. Όταν έχει επηρεαστεί η λειτουργία των πνευμόνων μπορεί να γίνει τμηματεκτομή ή σφηνοειδής εκτομή εφόσον το επιτρέπει η ανατομία. Στόχος είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος για αναπνευστικές επιπλοκές μετεγχειρητικά. Εξίσου σημαντικός είναι και ο καρδιολογικός έλεγχος, συνήθως με υπερηχογράφημα καρδιάς.
Θωρακοσκοπική χειρουργική (vats)
Η VATS-Video Assisted Thoracic Surgery αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που γίνεται με μικρές οπές στο θωρακικό τοίχωμα (συνήθως 1 ή 2) και τη χρήση camera υψηλής ευκρίνειας. Χάρη στα θωρακοσκοπικά αφαιρούνται οι λοβοί και ταυτόχρονα οι λεμφαδένες του μεσοθωρακίου, βοηθώντας τη πλειονότητα των ανθρώπων με καρκίνο του πνεύμονα.
«Τα οφέλη είναι πολλά. Αρχικά το χειρουργικό τραύμα είναι σαφώς μικρότερο και δεν χρησιμοποιείται διαστολέας πλευρών όπως στην κλασική θωρακοτομή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του πόνου, ο οποίος έχει καθοριστική σημασία για τη μετεγχειρητική πορεία. Ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί άμεσα, λίγες ώρες μετά την επέμβαση, και να κάνει τις αναπνευστικές ασκήσεις που χρειάζονται, γεγονός που συμβάλλει κατά πολύ στη μείωση των πιθανών αναπνευστικών επιπλοκών» εξηγεί ο ειδικός.
Σπάνια χρειάζονται μεταγγίσεις αίματος λόγω του μικρού τραύματος, ούτε νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ο μέσος όρος νοσηλείας μετά από την επέμβαση είναι 3-4 μέρες, διασφαλίζοντας άμεση επάνοδο στην καθημερινότητα και στην εργασία, σύμφωνα με τον ιατρό. Σε περίπτωση ανάγκης συμπληρωματικής χημειοθεραπείας, φαίνεται ότι μπορούν να τη λάβουν όντας σε καλύτερη φυσική κατάσταση.
Ο ειδικός διευκρινίζει πως το ογκολογικό αποτέλεσμα δεν διαφέρει σε σύγκριση με την ανοιχτή θωρακοτομή. Ωστόσο, ο λεμφαδενικός καθαρισμός πλεονεκτεί, καθώς ο χειρουργός βλέπει από οθόνη υψηλής ευκρίνειας και σε μεγέθυνση οπότε έχει καλύτερη προσέγγιση στην ανατομική περιοχή των λεμφαδένων.
Κατόπιν μακροχρόνιας μελέτης η θωρακοσκοπική λοβεκτομή έχει εδραιωθεί στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Θωρακοχειρουργικής Εταιρείας (ESTS-European Society of Thoracic Surgeons), της Ευρωπαϊκής Ογκολογικής Εταιρείας (ESMO-European Society of Medical Oncology) και της Αμερικάνικης Ογκολογικής Εταιρείας (NCCN-National Comprehensive Cancer Network, ASCO), ως προτιμώμενη για σταδίου Ι και ΙΙ μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ