Νέα δεδομένα στις εξετάσεις των ειδικευόμενων γιατρών επιδιώκει να φέρει το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των γενικότερων εξελίξεων που δρομολογούνται στην ιατρική εκπαίδευση.
Σήμερα, οι εξετάσεις για την απόκτηση ειδικότητας διεξάγονται σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου από 3μελείς Επιτροπές, στις Περιφέρειες όπου υπάρχουν ιατρικές σχολές. Βάσει νομοθεσίας, στις επιτροπές συμμετέχουν ένας καθηγητής (ή αναπλ. Καθηγητής ή μέλος ΔΕΠ) και δύο Δ/ντές ΕΣΥ, το αντικείμενο εργασίας των οποίων θα πρέπει να είναι συναφές με αυτό των εξεταζόμενων. Κάτι το οποίο έχει παραβιαστεί βέβαια στο πρόσφατο παρελθόν (εδώ).
Αν και η Αριστοτέλους δεν έχει ανοίξει ακόμη «τα χαρτιά της», πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα σενάρια που μελετώνται είναι η δημιουργία ενιαίων πανελλαδικών εξετάσεων (γραπτών και προφορικών) ανά ειδικότητα, 2 έως 3 φορές το χρόνο, από ευρεία Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή. Την τελευταία θα συγκροτεί το ΚΕΣΥ και η σύνθεσή της θα ανανεώνεται ανά 3ετία. Στόχος, μάλιστα, είναι στην ΚΕΕ να συμμετέχουν και Επιστημονικές Εταιρείες.
Το σενάριο αυτό περιλαμβάνεται σε πρόταση για την ιατρική εκπαίδευση που έχει δώσει στο δημόσιο διάλογο το ΚΕΣΥ, σημεία της οποίας φαίνεται πως ήδη έχει ενστερνιστεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπως φάνηκε στην πρόσφατη συνάντηση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά με τον Ανδρέα Ξανθό (εδώ).
Το ΚΕΣΥ επιπλέον προτείνει τα εξής:
Την πρόταση έχει ήδη απορρίψει στο σύνολό της, η ΕΙΝΑΠ, εκτιμώντας ότι δεν ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα (εδώ).
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ