“Γεύση” από το νέο μίγμα της τιμολογιακής πολιτικής που σχεδιάζει η Αριστοτέλους για το Φάρμακο έδωσε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από το βήμα του HealthWorld 2017, ο οποίος μίλησε και για αναδιοργάνωση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων.
Στην ομιλία του, ο κ. Ξανθός αποφάσισε να δώσει μια πιο συγκεκριμένη εικόνα των κατευθύνσεων στην τιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, που αποτελεί άλλωστε και ένα απο τα βασικά αντικείμενα διαβούλευσης στο πλαίσιο της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης (διαβάστε εδώ). Έσπευσε, βεβαια, να διευκρινίσει πως για τις όποιες αλλαγές απαιτείται χρόνος…
“Ήδη έχουμε θέσει ανοικτά στους «θεσμούς», όπως συμφωνήσαμε με τη φαρμακοβιομηχανία, το θέμα της «αλλαγής αρχιτεκτονικής» στην αδιέξοδη και στρεβλή τιμολογιακή πολιτική”, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.
Όπως ανέφερε, μάλιστα, το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν εναλλακτικά σενάρια διαρθρωτικών αλλαγών, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται τρεις βασικές αλλαγές.
Η πρώτη αφορά στη διαφοροποίηση του «καλαθιού» των χωρών, στο οποίο προσδιορίζεται πλέον ότι θα εντάσσονται κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και όχι της Ε.Ε..
Την ίδια ώρα, αναμένεται να θεσμοθετηθεί ένα ανεκτό κατώτατο όριο τιμής για τα off patent και τα γενόσημα με βάση το κόστος ημερήσιας θεραπείας (ΚΗΘ).
Τέλος, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της τιμής των γενοσήμων, ένα βασικό “αγκάθι” στις σχέσεις της Αριστοτέλους με τη Φαρμακοβιομηχανία, μετά τις οριζόντιες περικοπές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, σχεδιάζεται μια ομογενοποίηση της τιμής των γενοσήμων, για τα σκευάσματα με την ίδια δραστική και την ίδια περιεκτικότητα.
“Στο βαθμό που καταλήξουμε σε συμφωνία, μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε σε ένα νέο σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον τιμολόγησης που θα ενισχύσει την εύρυθμη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς , την τόνωση των επενδύσεων και τη συνδρομή του τομέα του φαρμάκου στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”, προσέθεσε ο κ. Ξανθός.
“Χρειάζεται όμως ένα κρίσιμο χρονικό περιθώριο για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις της χώρας, αλλά και την ευκαιρία μιας κοινά αποδεκτής αναμόρφωσης του ασφυκτικού πλαισίου που είναι σε ισχύ”, ξεκαθάρισε.
Την ίδια ώρα, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας φαίνεται πως προωθεί την αναδιοργάνωση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων, “έτσι ώστε να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός διασφάλισης προσιτών τιμών αποζημίωσης για τα νέα φάρμακα ( ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία ) – διακρατικές συνεργασίες για κοινές διαπραγματεύσεις με τη φαρμακοβιομηχανία”. Τα πρώτα βήματα προετοιμασίας έχουν γίνει μετά τη «Διακήρυξη της Μάλτας», πρακτική που φαίνεται να εξετάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε μια προσπάθεια διασφάλισης της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας και της πρόσβασης των ασθενών.
Μάλιστα, πρόκειται για έναν από τους βασικούς της συνολικής δέσμης αλλαγών που προωθεί η Αριστοτέλους για καταφέρει μία “αλλαγή μίγματος” πολιτικής, που θα διασφαλίζει την “πρόσβαση των ασθενών τόσο σε φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα όσο και στη φαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτική προστιθέμενη αξία”.
Οι 3 αυτοί άξονες είναι:
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ