Με ανάρτηση του ο υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει για την διαφάνεια εισόδου σε ΜΕΘ χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις, απαντώντας στις καταγγελίες του βουλευτή νοτίου τομέα Αθηνών της ΝΔ Γιάννη Καλλιάνου για τον τρόπο διαχείρισης του ασθενούς πατέρα του κατά την νοσηλεία του σε δημόσιο νοσοκομείο. Ο κ. Καλλιάνος έκανε λόγο για «σύστημα ανθρώπων» που έφεραν σε δεινή θέση την οικογένειά του.
Σε δύσκολη συναισθηματική κατάσταση, καθώς ο πατέρας του είχε μόλις διασωληνωθεί και εισέλθει στην εντατική ο κ. Καλλιάνος μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς φίλους την περιπέτεια του 78χρονου πατέρα του κατά την νοσηλεία του σε δημόσιο νοσοκομείο. Αρχικά ο πατέρας του που χρειάστηκε νοσηλεία στο Νοσοκομεία Βούλας λόγω πολλών προβλημάτων και κυρίως του διαβητικού ποδιού του. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο, στο Αττικό, λόγω αγγειοχειρουργικού θέματος στο δάκτυλο του ποδιού του, το οποίο είχε μαυρίσει. Μιλώντας στα social media o βουλευτής εξήγησε ότι δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί εκεί και αναγκάστηκε να νοσηλευτεί σε άλλο νοσοκομείο στο οποίο χειρουργήθηκε και ακρωτηριάστηκε. Μετά την έκτη ημέρα ο ασθενής έκανε κορεσμό οξυγόνου και ζητήθηκε από την οικογένεια και από τον καρδιολόγο αδερφό του, ο πατέρας τους να μπει στην πλατφόρμα για να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ. Ο χειρουργός αρνήθηκε και παρά τα παρακάλια των συγγενών έστω να εισέλθει για νοσηλεία σε ΜΑΦ το αίτημα δεν εισακούστηκε. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του πέντε ημέρες η οικογένεια ζητούσε να νοσηλευθεί στην εντατική γιατί έκανε συνεχόμενες πτώσεις του κορεσμού, μόλις έβγαζε την μάσκα οξυγόνου. Ο κ. Καλλιάνος ισχυρίστηκε ότι δεν είχε την φροντίδα που έπρεπε αφού μια νοσοκόμα περνούσε κάθε τέσσερις ώρες. Ο ασθενής έπαθε ανακοπή, διασωληνώθηκε επι τόπου και μπήκε σε ΜΕΘ. Με βολές για αμέλεια κατά του προσωπικού ο βουλευτής προειδοποίησε ότι θα δημοσιεύσει στοιχεία για τον καθηγητή ιατρό και την ομάδα του.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας σχολιάζοντας έκανε λόγο για την «συγκινητική και ανθρώπινη ανάρτηση Γιάννη Καλλιάνου, σχολιάζοντας ότι δεν θα κρυφθεί και σέβεται τον πόνο του. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη διαδικασία εισόδου ενός ασθενούς σε ΜΕΘ τονίζοντας ότι «είναι διαφανής, σύμφωνα με αυστηρά ιατρικά κριτήρια. Συνεπώς, το Υπουργείο και εγώ προσωπικά δεν αναμειγνυόμαστε -αξιωματικά- σε αυτή την αμιγώς ιατρική διαδικασία». Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν γίνονται εξαιρέσεις «καθώς η πρόσβαση σε κρεβάτι ΜΕΘ μπορεί να κρίνει σε ορισμένες περιπτώσεις τη ζωή ή τον θάνατο κάποιου». Την ισότητα και την λήψη αποφάσεων από τους γιατρούς επεσήμανε ξανά ο κ. Γεωργιάδης σχολιάζοντας ότι «έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ιατρικό μας προσωπικό και στην προκειμένη περίπτωση η νόμιμη διαδικασία και τα νόμιμα κριτήρια έχουν τηρηθεί απολύτως». Παρά το γεγονός ότι δεν έχει πρόσβαση λόγω ιατρικού απορρήτου για την ακριβή κατάσταση υγείας του ασθενούς, ο υπουργός υποστήριξε «σας διαβεβαιώ ότι κανένας από το νοσοκομείο δεν αδιαφόρησε». Καταλήγοντας ο υπουργός σημείωσε πως «το ΕΣΥ και οι λειτουργοί του καθημερινά σώζουν χιλιάδες ανθρώπους και το κάνουν με γνώση, συνείδηση, ενσυναίσθηση, ευαισθησία και επαγγελματισμό» προσθέτοντας ευχές για περαστικά στον πατέρα του συναδέλφου του.
Δεν επιρρίπτει ευθύνες στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποσαφήνισε ο κ. Καλλιάνος, διαβεβαιώνοντας με την σειρά του πως δεν υπήρξε πρόθεση παράβασης των πρωτοκόλλων, τονίζοντας πως είναι ευθύνη των γιατρών ποιος θα ενταχθεί σε ΜΕΘ. Ειδικότερα, σειρά παρελλείψεων και ευθύνες απέδωσε ο κ. Καλλιάνος στον αγγειοχειρουργό γιατί δεν άκουσε τον καρδιολόγο αδερφό του που εξηγούσε οτι ο πατέρας τους δεν μπρούσε να υποστηριχθεί στην απλή κλίνη της αγγειοχειρουργικής και χρειαζόταν υποστήριξη αερομετρικά και αιμοδυναμικά σε ΜΑΦ ή ΜΕΘ χωρίς διασωλήνωση. Ο ίδιος, ο διοικητής και ο υποδιοικητής διαβεβαίωναν, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο ότι ήταν καλή η πορεία υγείας του και οι εξετάσεις του. Ακόμη αμφισβητήθηκε ότι ο ασθενής “έχει και πνευμονική ίνωση κατά τα λεγόμενα του Καθηγητή, κάτι από το οποίο υποφέρει χρόνια”. Επίσης, ο πατέρας του δεν εκτιμήθηκε ποτέ από επιμελητή άλλης ειδικότητας παρά μόνο απο ειδικευόμενους άλλων ειδικοτήτων και όπως ισχυρίζεται πολλοί από αυτούς ήταν απλοί φοιτητές.
Επίσης, ο κ. Καλλιάνος διερωτάται για τα κριτήρια εισαγωγής σε ΜΕΘ, εάν είναι ηλικιακά και προσθέτει “ή μπαίνουν μόνο αυτοί που είναι υγιείς;”. Μάλιστα σχολίασε ότι δεν διαπίστωσε την “αρτιότητα” του επιστημονικού προσωπικού της συγκεκριμένης κλινικής, καθώς “ένας άνθρωπος που ήταν αιμοδυναμικά ασταθής, σηπτικός, με πτώση επιπέδου συνειδήσεως και με κορεσμό στο 60-65% κρίθηκε απο τον καθηγητή οτι δεν συντρέχει κανένας λόγος να μπεί στην πλατφόρμα για ΜΕΘ”.
Χαρακτηριστικά ο κ. Καλλιάνος ανέφερε :” Πήρα τηλέφωνο πάνω από 10 φορές τον Καθηγητή και μου είπε ότι δεν τον βάζει σε πλατφόρμα γιατί θα γίνει καλά. Δεν συντρέχει κανένας λόγος. Όταν είδε, μετά από 5 μέρες που τον παρακαλούσαμε γονυπετείς ότι πια είναι ένα βήμα πριν τον θάνατο, έδειξε ένα μικρό ενδιαφέρον και με το πάσο του τον έβαλε σε πλατφόρμα να μπει σε ΜΕΘ” .
Από το Αττικό σε μια μακροσκελή ανακοίνωσε που αφορούσε και το ιστορικό του ασθενούς επισημάνθηκε ότι στις 22 Απριλίοθ ο ασθενής ανέφερε υποκειμενική επιδείνωση, με σταθερά ζωτικά σημεία και εξετάσεις για την κατάσταση του (καλή επικοινωνία, καλή ανταλλαγή αερίων και αυτόματη αναπνοή, σταθερή αιμοδυναμική εικόνα χωρίς υποστήριξη), εικόνα που δεν πληρούσε τα ιατρικά κριτήρια εισαγωγής στη ΜΕΘ. Κατά τη διάρκεια της 23ης Απριλίου παρουσίασε σημεία ήπιας, αλλά επιδεινούμενης ιστικής υποξίας (καλή επικοινωνία και ανταλλαγή αερίων, αλλά ήπια αύξηση του γαλακτικού που την προηγούμενη ημέρα ήταν απόλυτα φυσιολογικό), αξιολογήθηκε από τη ΜΕΘ και αποφασίστηκε η εισαγωγή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στις 18.30. Κατά την προετοιμασία της μεταφοράς ο ασθενής έκανε συγκοπτικό επεισόδιο και διασωληνώθηκε. Μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ όπου παραμένει διασωληνωμένος σε βαριά κατάσταση, σε μηχανική υποστήριξη οργάνων και συστημάτων.
Στην ανακοίνωση τονίζεται : Η κάλυψη των περιστατικών που χρήζουν εντατικής θεραπείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κατά τη διάρκεια της ταραχώδους τελευταίας πενταετίας όλοι οι διασωληνωμένοι ασθενείς του Π.Γ.Ν. ‘Αττικόν’ καλύφθηκαν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου μας. Διευκρινίζεται ότι η εισαγωγή των ασθενών σε κάθε ΜΕΘ της χώρας γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια και αφού καταγραφούν σε κεντρικά ελεγχόμενη πλατφόρμα του ΕΚΑΒ, κριτήρια τα οποία ο συγκεκριμένος ασθενής μέχρι τις 23/4 δεν πληρούσε. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας του ΕΚΑΒ, κανένας μη διασωληνωμένος παθολογικός ασθενής δεν συμπεριλήφθηκε στην πλατφόρμα τον τελευταίο μήνα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ