Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για 10 πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση Novartis.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Υγείας από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013, στη δικογραφία κάτω από τον τίτλο «προκύπτουσες ενδείξεις» δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τον συσχετίζει με ενοχή.
“Ο ισχυρισμός του προστατευόμενου μάρτυρα, σαν να ήμουν ιατρικός επισκέπτης, είναι ότι προωθούσα προϊόντα συγκεκριμένης εταιρείας. Όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό, αλλά αντιθέτως ακριβώς παρακολουθούσαμε με αγωνία κάθε εξέλιξη, ώστε να εμποδίσουμε την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης” ισχυρίστηκε ο κ. Λυκουρέντζος, προσθέτοντας πως οι πολιτικές ηγεσίες των κυβερνήσεων 2012 – 2015 μείωσαν θεαματικά όχι μόνο τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και τη δαπάνη στις προμήθειες των νοσοκομείων στα οριζόμενα επίπεδα. “Όταν αποχώρησα από υπουργός, ο μνημονιακός στόχος ήταν 1 δισ, εγώ παρέδωσα δαπάνες 935 εκ. ήμουν 65 εκ. κάτω από τον στόχο” τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι των ημερών του κλήθηκε ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, ώστε να εξιχνιαστεί ο λόγος για τον οποίο κατεγράφησαν κατά τη θερινή περίοδο (Ιούλιος – Αύγουστος) 11 εκ. συνταγές και να εντοπιστούν οι υπαίτιοι. Εξάλλου, ο πρώην Υπουργός επικαλέστηκε ανακοίνωση του ΣΦΕΕ την ίδια περίοδο που την υπέγραφε και κ. Φρουζής, με την οποία μέμφεται την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι καθυστερεί την αδειοδότηση και τιμολόγηση νέων φαρμάκων, πάρα την ευρωπαϊκή οδηγία.
Ως προς το δεύτερο σκέλος που τον αφορά, ότι ενδιαφερόταν για την επίσπευση πληρωμών συγκεκριμένης εταιρείας, ο κ. Λυκουρέντζος έκανε λόγο για παντελώς αβάσιμη και ψευδή αναφορά, επικαλούμενος τον ανελέητο ανταγωνισμό μεταξύ εταιρειών που δεν επέτρεπε οποιαδήποτε μεροληπτική αντιμετώπιση. “Ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε τα εντάλματα πληρωμών κι όχι ο εκάστοτε υπουργός” συμπλήρωσε.
Σε συνάρτηση με τα προαναφερόμενα, ζήτησε να αξιοποιήσει τη διάταξη 86 παρ. 6 του Συντάγματος για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής, ώστε να αποκαλυφθεί ειδικώς για εκείνον η αλήθεια. “Δεν με αφορούν οι εκτιμήσεις περί παραγραφής, με αφορά η αποκάλυψη της αλήθειας. Δεν πρόκειται να δεχθώ μακρόσυρτο διασυρμό της τιμής και της υπόληψής μου” σημείωσε.
Στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που συντελέστηκε επί των ημερών του, βάσισε την ομιλία του και ο Γιώργος Κουτρουμάνης που διατέλεσε στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας από το 2009 μέχρι το 2011.
“Είναι γεγονός ότι από το 2004 μέχρι το 2009 υπήρξε εκτροχιασμός. Η φαρμακευτική δαπάνη άρχισε να μειώνεται από τον Μάιο του 2010 και σταδιακά μέχρι το τέλος του 2011 είχαμε ήδη μία πολύ μεγάλη μείωση της τάξης του 40%” υπογράμμισε και κατέθεσε στοιχεία για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης. “Είναι απολύτως ανακριβές ότι η τρόικα επέβαλε τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η αλήθεια είναι ότι εμείς, ο Ανδρέας Λοβέρδος και εγώ, σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους υπουργούς, σε συνεννόηση με τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που είχαμε αρχίσει να εφαρμόζουμε από τον Νοέμβριο του 2009, για τον δραστικό περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και όλων των υπολοίπων δαπανών, εκεί που θεωρούσαμε ότι υπήρχε κατασπατάληση πόρων” πρόσθεσε, τονίζοντας πως από 5,6 δις ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη έγινε 2,85 δις το 2009.
Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα και τους ελέγχους που έδειξαν κρυμμένα φάρμακα και πλαστές συνταγές, στη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ενεργοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών των ταμείων, τη σύμπραξη των ταμείων και τη δημιουργία τού ΕΟΠΥΥ. “Οι επιλογές μας αυτές συνεχίστηκαν και από τις επόμενες κυβερνήσεις και το αποτέλεσμα ήταν σημαντικό στην περίοδο που ασκούσα καθήκοντα” ανέφερε, επισημαίνοντας ότι μετά απ’ όλα αυτά η κατηγορίες για εμπλοκή του στην υπόθεση είναι αστείες. “Ο κ. Φρουζής είχε πάει στο υπουργείο ως αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ μαζί με τον κ. Φιλιώτη, ποτέ κατά μόνας, ποτέ δεν του ζήτησαν τίποτα” ανέφερε σχετικά.
Ο ίδιος, πάντως, αναγνώρισε ότι υπάρχει σκάνδαλο κι ότι θα πρέπει να διερευνηθεί. “Να αναδειχθούν οι ευθύνες, αλλά όχι στην παραγραφή και να μείνει η ρετσινιά. Για μένα το χειρότερο είναι να υπάρξει παραγραφή και να μείνει η ρετσινιά. Κάντε το χρέος σας” ανέφερε, θέτοντας τους λογαριασμούς του στη διάθεση του σώματος.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη το σκάνδαλο είναι η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση εν γένει στο χώρο της υγείας.
Πηγή: amna.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ