Η οριοθέτηση του πλαισίου εφαρμογής της Τηλεϊατρικής στην Ελλάδα αναδείχθηκε σε ημερίδα Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τις προσκλήσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την Τηλεϊατρική. Παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας τέθηκε η προοπτική ανάπτυξης της και οι τομείς θα ευνοηθούν.
Για τη Τηλεϊατρική και τη Τεχνητή Νοημοσύνη ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι «δημιουργεί ανησυχία και αντιδράσεις από αυτούς που την απορρίπτουν επειδή δεν την γνωρίζουν. Στην Ιατρική θα φέρει σημαντική αλλαγή της πραγματικότητας, μία επανάσταση». Ο κ. Εξαδάκτυλος ισχυρίστηκε ότι το μηχάνημα δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τον άνθρωπο, προσθέτοντας ότι η «σχέση γιατρού- ασθενούς, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Η ματιά, το χαμόγελο, η ηρεμία η φροντίδα του θεράποντα συμμετέχει στη θεραπεία και είναι αναντικατάσταση. Δίπλα σε αυτό θα υπάρχει όμως και η στήριξη της τεχνολογίας. Με ποια ευθύνη όμως θα γίνουν όλα αυτά; Χρειάζεται πλαίσιο που θα τα ελέγχει και θα τα αξιοποιεί».
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του υπογράμμισε στα λεγόμενά του ότι «η τεχνολογία κάνει τόσο μεγάλα άλματα με τη τεχνητή νοημοσύνη να μας δίνει αδιανόητα εργαλεία στο software». Όσο για την πλαισίωση της αξιοποίησης ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «οι πολιτικοί δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ποιο είναι το σωστό και το λάθος. Πρέπει να οροθετηθεί ποιο είναι το σωστό και το λάθος ώστε να τηρείται η ιατρική δεοντολογία. Οι γιατροί είστε οι μόνοι πραγματικά αρμόδιοι για να μας υποδείξετε τα όρια και τους τρόπους. Μετά εμείς θα βρούμε τα χρήματα. Δεν είναι μόνο ζήτημα παροχής υπηρεσιών υγείας σε νησιωτικές περιοχές. Είναι και εργαλείο για τον έλεγχο των δαπανών της υγείας εν γένει…».
Από την μεριά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη σημείωσε ότι από το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, θα προκύψει ένα εθνικό δίκτυο που θα «ξεδιπλωθεί» σε πλήρη ανάπτυξη τέλος του έτους και σε πλήρη λειτουργία από το 2025
Χαιρετισμός απεύθυναν επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής Βασίλης Οικονόμου . Επίσης, τοποθετήθηκαν ο καθηγητής Πολυτεχνείου ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και ο νομικός σύμβουλος ΠΙΣ, Ευάγγελος Κατσίκης που αποκάλυψε ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλαίσιο στην τηλεϊατρικής και την ΤΝ. Είναι αρρύθμιστη. Το ρίσκο είναι δικό σας και ανυπολόγιστο. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αντικαθιστά το γιατρό αλλά τον βοηθάει». Τέλος, ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ, Χρήστος Ροϊλός έδωσε το πλαίσιο της ανάγκης για τηλεϊατρική στα νησιά αναφέροντας ότι κάποια δεν έχουν ούτε σπίτια διαθέσιμα για να μετακομίσουν γιατροί και το πείραμα που επιτελείται στα νησιά ήδη τα τελευταία χρόνια πρέπει να στηριχτεί με νομοθετική ρύθμιση.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον διάβασα την παρουσίαση για την εκδήλωση που ΠΙΣ για την τηλεΪατρική, ΑΙ και λοιπές ψηφιακές εφαρμογές στον Υγειονομικό τομέα. Με απογοήτευση και έκπληξη διπιστώνω ότι οι ανούσιες κοινοτοπίες που διατυπώνονται, τόσο απο τον ΠΙΣ, όσο και από το Υ.Υ, αφορούν τις προηγούμενες δεκαετίες και όχι την σημερινή ψηφιακή πραγματικότητα, ούτε καν μια στοιχειώδη προσέγγιση και ενημέρωση, ή γνώση των πρόσφατων Ευρωπαϊκών εξελίξεων. Σε δύο χώρες της ΕΕ που αναπτύχθηκε, λειτουργεί και αποζημιώνεται η τηλεϊατρική, σε Γαλλία και Γερμανία, υιοθετήθηκαν και νομοθετήθηκαν συγκεκριμένοι κανόνες, λειτουργεί ηλ. φάκελος ασθενούς, υπάρχει στρατηγική διαλειτουργικότητας και στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού για το ΥΥ. Δεν μπορούμε επιπλέον να μιλάμε για ψηφιακή μετάβαση χωρίς να έχουμε υπόψη τις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις σε ΕΕ, δηλαδή τους Κανονισμούς που αφορούν την ΑΙ, το Εu data space, κλπ. Δυστυχώς το Ιατρικό σώμα στη χώρα μας εκπροσωπείται από ανίδεους και αδιάφορους να κατανοήσουν ότι δεν μπορεί να ισχύει στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας “απαγόρευση άσκησης πλανόδιας Ιατρικής”, σήμερα, το 2024! Για γέλια και για κλάμματα!
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ