Τις οδηγίες και όλα τα δεδομένα από δηλώσεις και ανασκοπήσεις διεθνών ιατρικών εταιρειών, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, αναφορικά με τη σχέση της αρτηριακής υπέρτασης και των θεραπειών της με τον κίνδυνο λοίμωξης και την έκβαση από νόσηση με COVID-19, συνοψίζουν καθηγητές του ΕΚΠΑ.
Τα στοιχεία παρουσιάζουν συνοπτικά ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Μανιός και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)(https://mdimop.gr/covid19/).
Στα πρώτα δεδομένα από την Κίνα καταγράφηκε ότι η αρτηριακή υπέρταση αποτελούσε μία από τις πιο συχνές συν-νοσηρότητες των ασθενών με COVID-19. Οι ασθενείς χρειάζονταν αναπνευστική υποστήριξη λόγω σοβαρών αναπνευστικών επιπλοκών της λοίμωξης COVID-19.
Κατόπιν ανάλυσης των μελετών διαπιστώθηκε ότι «ο πιο σημαντικός παράγοντας εκδήλωσης σοβαρών επιπλοκών και θανάτου σε ασθενείς με COVID-19 ήταν η μεγάλη ηλικία, στην οποία είναι γνωστό ότι ο επιπολασμός της ΑΥ είναι πολύ υψηλός (50-80%)».
Ως εκ τούτου η υπόθεση της σύνδεσης αποδόθηκε στην μη στατιστική προσαρμογή των μοντέλων για την ηλικία και άλλους συγχυτικούς παράγοντες.
Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (αΜΕΑ) και αποκλειστές των υποδοχέων αγγειοτενσίνης (ΑΥΑ) συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ΑΥ σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Αρχικά επικράτησε ανησυχία για το εάν η θεραπεία με αΜΕΑ/ΑΥΑ αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης ή ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών από COVID-19.
Αναστάτωση προκλήθηκε γιατί θεωρήθηκε ότι η χορήγηση αΜΕΑ/ΑΥΑ αυξάνει τη συγκέντρωση του μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης 2 (ΜΕΑ2) στον πνεύμονα, το οποίο αποτελεί υποδοχέα για την πρωτείνη S του SARS-COV-2 και διευκολύνει την είσοδο του ιού στα κύτταρα, την λοίμωξη από COVID-19 και επηρεάζει την έκβαση της νόσου.
Όμως η σύνδεση αυτή της χορήγησης αΜΕΑ/ΑΥΑ και συγκέντρωσης του ΜΕΑ2 στους ιστούς δεν έχει επαρκώς επιβεβαιωθεί.
Σε κάποιες πειραματικές μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι οι αΜΕΑ/ΑΥΑ αυξάνουν τα επίπεδα ΜΕΑ2 κυρίως στον καρδιακό ιστό, ενώ δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι οι αΜΕΑ/ΑΥΑ αυξάνουν τα επίπεδα του ΜΕΑ2 στον πνεύμονα πειραματόζωων ή σε ανθρώπινους ιστούς γενικά.
Σε πλήθος μελετών παρατήρησης δεν αποδείχθηκε ότι η χορήγηση αΜΕΑ/ΑΥΑ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης, σοβαρών επιπλοκών και θανάτου από COVID-19.
Επίσης, σε δε μελέτη διαβητικών ασθενών διαπιστώθηκε ότι οι αΜΕΑ/ΑΥΑ είχαν ευεργετική δράση στην έκβαση των ασθενών με COVID-19.
Σε άλλα πειραματικά μοντέλα με λοίμωξη από ιούς της γρίπης ή κορονοϊούς διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση αΜΕΑ/ΑΥΑ και τα επίπεδα ΜΕΑ2 παρείχαν προστατευτική δράση στην πνευμονική βλάβη που προκαλούσαν οι ιοί.
Πλέον σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες που διερευνούν την πιθανή ευεργετική δράση των αΜΕΑ/ΑΥΑ και του ανασυνδυασμένου ΜΕΑ2 στις αναπνευστικές επιπλοκές του COVID-19.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ