Skip to content

Τι έδειξαν μελέτες για το ενδεχόμενο επαναμόλυνσης 

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

 

 

Την πιθανότητα επαναμόλυνσης και την χρονική στιγμή του κινδύνου εξέτασαν επιστήμονες  στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine. Η ισχύς και η διάρκεια της ανοσίας απασχολεί τους επιστήμονες αλλά και τις υγειονομικές αρχές για την χάραξη στρατηγικών προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

 

Τα  επιστημονικά συμπεράσματα σχετικά με την πιθανότητα επαναμόλυνσης από κορωνοϊό παρουσιάζουν συνοπτικά οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M21-4245

 

Ειδικότερα, η μετα-ανάλυση περιλάμβανέ 18 μελέτες, που διερεύνησαν τον κίνδυνο επαναμόλυνσης μετά από μόλυνση με SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τον κίνδυνο μόλυνσης σε άτομα χωρίς προηγούμενη μόλυνση. Μεταξύ των μελετών, ο κίνδυνος επαναμόλυνσης κυμαινόταν από 0% έως 2,2%.Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε σε άτομα με πρόσφατη λοίμωξη SARS-CoV-2 αποφεύχθηκε 80% ως 98% των συμπτωματικών λοιμώξεων με παραλλαγές αρχικού τύπου ή Άλφα συγκριτικά με μη εμβολιασμένα, μη προηγουμένως μολυσμένα άτομα.

 

Συμπεράσματα

 

Η  προηγούμενη μόλυνση μείωσε τον κίνδυνο επαναμόλυνσης:

  • κατά 87% (95% CI 84% έως 90%), ισοδυναμώντας με 4,3 λιγότερες λοιμώξεις ανά 100 άτομα στον γενικό πληθυσμό (διαφορά κινδύνου -0,043, 95% CI -0,071 έως -0,015) και μεταξύ εργαζομένων στον τομέα της υγείας (διαφορά κινδύνου -0,043, 95% CI -0,069 έως -0,016],
  • 26,6 λιγότερες λοιμώξεις ανά 100 άτομα σε δομές παροχής φροντίδας (διαφορά κινδύνου -0,266, 95% CI -0,449 έως -0,083).
  • Η προστασία παρέμεινε πάνω από 80% για τουλάχιστον 7 μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους τους ηλικιωμένους δεν υπήρχε τόσο ευκρινής εικόνα.  Υπόψη πρέπει να ληφθεί πως οι μέθοδοι για την ανίχνευση και τη διάγνωση της λοίμωξης διέφεραν μεταξύ των μελετών. Καμιά  από τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν δεν ακολούθησε ασθενείς μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα ή Όμικρον.

Υπενθυμίζεται πως πριν από την εμφάνιση των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον, τα άτομα με πρόσφατη μόλυνση είχαν ισχυρή προστασία έναντι των συμπτωματικών επαναμολύνσεων από κορωνοϊό για 7 μήνες σε σύγκριση με μη εμβολιασμένα, προηγουμένως μη μολυσμένα άτομα.  Πλέον αναμένεται να διερευνηθεί η ανθεκτικότητα της προστασίας επαναμόλυνσης από τις πιο πρόσφατες παραλλαγές.

ΑνοσίαεπαναμόλυνσηΠαραλλαγές

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ποια Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ λειτουργούν λόγω κακοκαιρίας
Ημερίδα για το Οξυγόνο και την Οξυγονοθεραπεία

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...