Skip to content

Τι έδειξε έρευνα για τα εμβόλια έναντι της COVID-19 και τα ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Φως στην συσχέτιση του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 με την ανάπτυξη ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων ρίχνει εργασία Ελλήνων επιστημόνων. Καμία σύνδεση δεν φαίνεται μεταξύ της λήψης εμβολίου και των ΙΑΕΕ.
 Συγκεκριμένα, η εργασία δημοσιεύθηκε στο  περιοδικό Neurology (με δείκτη απήχησης 9.9). Για την εργασία  συνεργάστηκαν οι κ.κ. Γεωργίου Τσιβγούλη, Καθηγητή Νευρολογίας ΕΚΠΑ, Ευάγγελου Γιαμαρέλλου-Μπουρμπούλη, Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Ανδρονίκης Νάσκα, Καθηγήτριας Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Ηλία Τζαβέλλα, Αν. Καθηγητή Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ και Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Επίκουρου Καθηγητή Παθολογίας – Σακχαρώδη Διαβήτη. Το εν λόγω άρθρο αφορά τη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των δεδομένων. Επιδίωξη είναι η διερεύνηση του επιπολασμού των ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ΙΑΕΕ) έπειτα από εμβολιασμό για τη νόσο COVID-19. Το άρθρο και τα αποτελέσματα της ανάλυσης σχολιάζουν ο καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής, Γεώργιος Τσιβγούλης, η Νευρολόγος Μαρία-Ιωάννα Στεφάνου και η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου.

Στοιχεία μελετών

Για την διερεύνηση  αξιοποιήθηκαν συνολικά 16 μελέτες: Δυο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές μελέτες, 11 μελέτες από μητρώα φαρμακοεπαγρύπνυσης και τρεις μελέτες κοόρτης, οι οποίες περιλάμβαναν δεδομένα για 17.481 ασθενείς που παρουσίασαν ΙΑΕΕ έπειτα από εμβολιασμό για τη νόσο COVID-19  δηλαδή 782.989.363 εμβολιασμούς.
Ειδικότερα  εντοπίστηκε ότι το ποσοστό των ασθενών με αυτήν την επιπλοκή ήταν 4,7 περιπτώσεις ανά 100.000 εμβολιασμών και δεν βρέθηκε κάποια διαφορά ως προς το είδος του εμβολίου που έλαβαν οι ασθενείς. Η ηλικία και το φύλο των ασθενών που εμφάνισαν ΙΑΕΕ, 50% γυναίκες, με μέση ηλικία 68 έτη, ήταν επίσης παρόμοια και ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου που χορηγήθηκε. Επιπλέον, δεν υπήρξε συσχέτιση των ΙΑΕΕ έπειτα από εμβολιασμό με το σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία (TTS).
Ο δε επιπολασμός που διαπιστώθηκε μικρότερος των  5 περιπτώσεις ανά 100.000 είναι σαφώς μικρότερος από αυτόν που περιγράφεται στις περιπτώσεις της ίδιας της νόσησης από τον ιό SARS-CoV-2  δηλαδή 1.500-5.000 ανά 100.000 νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19. Μάλιστα εκτμάται ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης ΙΑΕΕ μετά από εμβολιασμό δεν φαίνεται να είναι μεγαλύτερος από αυτόν του γενικού πληθυσμού.
Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση του εμβολιασμού έναντι της νόσου COVID-19 με την ανάπτυξη ΙΑΕΕ. Άξιο αναφοράς είναι ότι το συγκεκριμένο επιστημονικό άρθρο συγκαταλέχθηκε από τους εκδότες του περιοδικού Neurology (επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας) ανάμεσα στα πιο σημαντικά και ποιοτικά άρθρα για το έτος του 2022.
COVID-19ΕμβόλιοΕπιπολασμόςΙΑΕΕΙσχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικών επεισοδίων

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα «δόντια» της ήδη δείχνει η γρίπη- Προειδοποιήσεις από τα CDC
Δωρεάν rapid tests σε 167 σημεία σε όλη την χώρα

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top