Μια πρώτη, διερευνητική όπως όλα δείχνουν, συνάντηση είχαν ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας με τους επικεφαλής των Υγειονομικών, την Παρασκευή. Οι γιατροί έθεσαν στο τραπέζι όλα τα καυτά ζητήματα του κλάδου, τα οποία είναι πολλαπλά, περίπλοκα και δυσεπίλυτα. Οι δεσμεύσεις της νέας ηγεσίας του Υπουργείου ήταν μάλλον μετρημένες και προσεχτικές.
Πρόθεση της Κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε και από τον Πρωθυπουργό στις προγραμματικές δηλώσεις, είναι η ενίσχυση των δομών Υγείας και με προσωπικό.
Στη συνάντηση της Παρασκευής έγινε γνωστό πως, η Αριστοτέλους ολοκληρώνει την πρόσληψη 717 μονίμων γιατρών και 300 επικουρικών για τα Νοσοκομεία. Από εκεί και πέρα, η δυνατότητα ενίσχυσης των ΜΕΘ, με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσουν τα πολύτιμα κλειστά κρεββάτια, διερευνάται. Η επαναπρόσληψη των 2,5 χιλιάδων γιατρών του ΠΕΔΥ, ωστόσο, είναι ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί και από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Έτοιμη να τροποποιήσει τις Υπουργικές αποφάσεις για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων, δηλώνει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου, καλύπτωντας το σύνολο του πληθυσμού.
Τα προβλήματα των εφημεριών, με την πρόσφατη καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την παραβίαση του 48ωρου στους νοσοκομειακούς γιατρούς, αποφασίστηκαν να συζητηθούν σε νέα συνάντηση στις αρχές Μαρτίου. Η ηγεσία του Υπουργείο, βέβαια, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Στη συζήτηση του Μαρτίου θα τεθεί και το θέμα των εργασιακών σχέσεων, ενώ ο Π. Κουρουμπλής και ο Α. Ξανθός δήλωσαν πως θα βρεθούν στο πλευρό των ιατρών σε ό,τι αφορά στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο.
Το ζήτημα των προϋλογισμών των Νοσοκομείων, η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να αποπληρώσει τα Νοσοκομεία για νοσήλια ασφαλισμένων, αλλά και το ενδεχόμενο κατάργησης του 5ευρου τέθηκαν από την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αλλά η πολιτική ηγεσία δεν άνοιξε ακόμα τα χαρτιά της.
Η ΟΕΝΓΕ πρόκειται να αποστείλει έγγραφο σε όλες τις Ενώσεις, ζητώντας να καταγράψουν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό και να αξιολογήσουν τις υπερεπείγουσες, επείγουσες και χρόνιες ανάγκες.
Μεταξύ άλλων, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλλογος (ΠΙΣ) ζήτησε την κατάργηση όλων των αστυνομικού και λογιστικού χαρακτήρα μέτρων πολιτικής τα οποία δημιούργησαν προβλήματα στην ιατρική λειτουργία, αλλά και τα ασφυκτικά δεσμά που τέθηκαν, στη δυνατότητα των ιατρών να συνταγογραφούν τις ενδεδειγμένες θεραπείες για τους ασθενείς τους.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ