Η νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για το φάρμακο, η καινοτομία και αλλά ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν διεξοδικά και αναλύθηκαν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του 14ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management. Η εκδήλωση είχε τίτλο “Pharmadise – Leading healthcare intelligence”.
Η Πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management (Ε.Ε.Φα.Μ.), κα Ντανιέλα Μάλο αναφέρθηκε στη σημασία της καινοτομίας για την ανάπτυξη νέων θεραπειών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σπάνια και χρόνια νοσήματα και να σωθούν οι ζωές πολλών ασθενών. Αναφερόμενη στο θέμα της φετινής διοργάνωσης του Συνεδρίου, “Pharmadise – Leading healthcare intelligence”, επεσήμανε ότι «ο παράδεισος για τους ασθενείς βρίσκεται στο φάρμακο που τους θεραπεύει και εμείς πρέπει με intelligence να ηγούμαστε τις αλλαγές για το καλό των ασθενών».
Η Πρόεδρος & Διευθύνουσα Συμβούλου της AbbVie Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, Προέδρου του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη ζητησε να δωθεί έμφαση στο πώς μπορούμε εμείς να ηγηθούμε της αλλαγής. «Δίνουμε χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια των ασθενών μας, αυτό είναι ο παράδεισός μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Chief Operating Officer & Country Manager του Ομίλου Lavipharm Παναγιώτης Γιαννουλέας υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να ασχοληθούμε με τις νέες τάσεις που έρχονται και ότι η πληροφόρηση είναι διαθέσιμη σε όλους. «Χρειάζεται σύνδεση και διαφάνεια στην καθημερινότητά μας», τόνισε, «αναλύοντας πώς τροποποιείται και διαμορφώνεται το leadership».
Ο Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Παύλος Νικολάου αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη μελέτη για το ανθρώπινο είδος, που συνεχίζεται εδώ και 86 χρόνια. Εξηγώντας το κύριο συμπέρασμά της, ανέφερε ότι οι άνθρωποι ήταν πιο χαρούμενοι και ζούσαν υγιείς περισσότερα χρόνια, όταν δημιουργούσαν και διατηρούσαν ζεστές σχέσεις με άλλους ανθρώπους.
Στο πρώτο πάνελ συμμετείχε και ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην επερχόμενη ανακοίνωση του Υπουργείου αναφορικά με την κατανομή των 300 εκατομμυρίων ευρώ, στη συνάντηση που θα έχει τις επόμενες ημέρες με τα στελέχη των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA).
Αναφερόμενος στη νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για το φάρμακο, ο κ. Valentin Plouchard, Healthcare regulatory affairs at Europa Bo & expert on the EU Pharmaceutical Strategy, είπε ότι είναι η πρώτη αναθεώρηση εδώ και 20 χρόνια, που ορίζει την καινοτομία και τις ζωές των ασθενών στις δεκαετίες που θα έρθουν, προσθέτοντας ότι «κάναμε τη δική μας μελέτη, υπάρχει παρανόηση στο πώς δουλεύει το οικοσύστημα της καινοτομίας, είναι μια σύνθετη διαδικασία.».
Από την πλευρά του ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΣΦΕΕ, Γενικός Διευθυντής Novo Nordisk Ελλάδος, τόνισε ότι η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Νομοθεσίας θα διαμορφώσει το μέλλον της έρευνας, της ανάπτυξης και της παραγωγής στην Ευρώπη για τις επόμενες δεκαετίες. «Χωρίς τις απαραίτητες αλλαγές, η Ευρώπη θα εξαρτάται από την ιατρική καινοτομία άλλων περιοχών και οι πολίτες μας θα περιμένουν περισσότερο για τις τελευταίες εξελίξεις στην θεραπεία τους».
Ο κ. Γεώργιος Μ. Βασιλόπουλος BSc Pharm, BA, MSc Clin Pharm, PhD Pharm NKUA, PhD Med AUTH, Vis. Prof. NKUA, Executive Consultant BoD ΠΕΦ, υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη για προσαρμογές, αλλά η Ευρώπη βραδυπορεί σε τέτοιες αποφάσεις. «Σαν Ευρώπη χάνουμε έδαφος συνολικά έναντι των ΗΠΑ και της Ασίας. Έχουμε αποψίλωση της παραγωγής εμείς οι ελληνικές εταιρείες. Η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε ελλείψεις στην πανδημία. Οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας δεν μοιάζουν να δίνουν τα κίνητρα, για να γίνουν γρήγορες μεταβολές. Καλύπτουμε 3,5 εκατομμύρια ασθενείς και τις ανάγκες τους, δεν δημιουργούμε μόνο δημοσιονομικό χώρο, προσθέτουμε αξία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κα Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη τοποθέτησε στο επίκεντρο τον ασθενή, λέγοντας: «Να μην χάσουμε άλλο έδαφος, θέλουμε να συνεχίσουμε να καινοτομούμε σαν Ευρώπη, δεν το κάνουμε για τις εταιρείες, το κάνουμε για τον ασθενή. Αυτές οι λύσεις θα προκύψουν, όταν υπάρχει τεχνογνωσία εγκεκριμένη από όλον τον κλάδο, από όλο αυτό το οικοσύστημα».
Ο κ. Γρηγόρης Καρέλος, Πρόεδρος ΕΦΕΧ, Country Director Greece, Balkans & Israel, KENVUE, ανέφερε ότι τα OTC είναι ο αφανής ήρωας του ΕΣΥ. «Γλιτώνουμε 7 δισεκατομμύρια από το γεγονός ότι ο ασθενής μπορεί να κάνει αυτοθεραπεία με τη συμβολή του φαρμακοποιού. Κάθε μέρα 1 εκατομμύριο Έλληνες συνεχίζουν τη ζωή τους με αυτά τα προϊόντα, τα οποία έχουν αποδεδειγμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, καθώς κυκλοφορούν πολλά χρόνια. Χρειαζόμαστε πιο απλές διαδικασίες για αυτά τα πιο παλιά μόρια. Στη νέα νομοθεσία δεν πριμοδοτείται η αυτο-φροντίδα, ομαδοποιείται με τα συνταγογραφούμενα». Επιπλέον, πρότεινε «να φύγουν από το σύστημα υγείας άλλα 50 μόρια, για να γίνουν OTC, ώστε να τα πάρουν οι ασθενείς πιο εύκολα και πιο απλά την επόμενη μέρα», αποσπώντας τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Υγείας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ