Φως σε τι διαμορφώνει το χάσμα ανισοτήτων μεταξύ των ογκολογικών ασθενών στην Ευρώπη ρίχνει έρευνα. Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα Δημόσιας Υγείας που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, καθώς εκτιμάται πως 35 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου θα καταγραφούν το 2050.
Ενδεικτικό είναι πως τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο διαφέρουν κατά περισσότερο από 30% μεταξύ περιοχών στη Ρουμανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία ή την Ισπανία. Διαφορές στη θνησιμότητα από καρκίνο εντοπίζονται ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, αλλά και το επίπεδο εκπαίδευσης :
Αυτές οι ανισότητες έχουν αναλυθεί και αποκαλυφθεί στην έκθεση Beating Cancer Inequalities in the EU (Καταπολέμηση των ανισοτήτων στον καρκίνο στην ΕΕ), η οποία δημοσιεύθηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στις 31 Ιανουαρίου 2024. Πηγή: https://www.oecd-ilibrary.org/social-issues-migration-health/beating-cancer-inequalities-in-the-eu_14fdc89a-en
Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν Lancet Public Health που αφορούν τελευταίες εκτιμήσεις του IARC (Διεθνούς Φορέα για την Έρευνα για τον Καρκίνο). Τα δεδομένα παρουσιάζουν συνοπτικά οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Ογκολόγος – Παθολόγος) και η Παναγιώτα Ζαχαράκη (Βιολόγος).Οι ανισότητες που σχετίζονται με την εκπαίδευση και τη στέρηση επηρεάζουν την επιβίωση από τον καρκίνο και συγκεκριμένα την σύνδεση των ασθενών με τους παράγοντες κινδύνου νόσησης.
Πηγή: Beating Cancer Inequalities in the EU
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ