Ανησυχία προκάλεσε η εμφάνιση της υποπαραλλαγής Όμικρον 2. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει τρεις κύριες υποπαραλλαγές: την BA.1, την BA.2 και τη BA.3.
Από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκύπτει ότι περισσότερο από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν ως και τον Δεκέμβριο αφορούσαν την BA.1, αυτή που ως τώρα αναφέραμε γενικά ως Όμικρον. Τελευταία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η υποπαραλλαγή BA.2, που αποτελεί ακριβώς την Όμικρον 2.
Τα στοιχεία συνοψίζουν οι καθηγητές της ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Γκίκας Μαγιορκίνης (Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 ή BA.2 παρουσιάζει κάποιες κοινές αλλά και πολλές διαφορετικές μεταλλάξεις συγκριτικά με τη BA.1. Επίσης έχει παρατηρηθεί πως οι διαφορές μεταξύ BA.1 και BA.2 είναι περισσότερες από εκείνες μεταξύ της αρχικής υποπαραλλαγής Όμικρον και της παραλλαγής Άλφα. Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες γιατί οι μοριακές διαφορές μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικές ιδιότητες, σχετικά με την ανίχνευση, τη μολυσματικότητα, τη σοβαρότητα της νόσησης ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Έως τώρα έχει διαπιστωθεί ότι η Όμικρον 2 ανιχνεύεται από τα κλασικά διαγνωστικά τεστ. Οι επιστήμονες όμως την έχουν ονομάσει «stealth», γιατί η Όμικρον 2 δεν έχει μία μετάλλαξη που παρουσιάζει η Όμικρον. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μετάλλαξη χρησιμοποιείται ευρέως ως δείκτης για να τη διαχωρίζουμε από την παραλλαγή Δέλτα. Το στοιχείο αυτό προκαλεί μπέρδεμα στην ανίχνευση και ένας αριθμός διαγνώσεων που αποδίδονται σε Δέλτα να είναι στην πραγματικότητα Όμικρον 2.
Από αναλυτική γονιδιωματική ανάλυση σε σκανδιναβικές έγινε γνωστό ότι η Όμικρον 2 είναι πιο μεταδοτική από την BA.1.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία:
Πέρα της έντονης μεταδοτικότητας στην Όμικρον 2 δεν έχουν εντοπιστεί άλλα χαρακτηριστικά πιο επικίνδυνης συμπεριφοράς. Στη Δανία, για παράδειγμα, δεν βρέθηκε διαφορά στις νοσηλείες από BA.2 σε σύγκριση με τη BA.1. Αισιόδοξη είναι η επιστημονική κοινότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της υποπαραλλαγής.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ