Η θητεία του Άδωνι Γεωργιάδη στην Αριστοτέλους σημάδεψε και το 2013. Η αλλαγή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας έφερε νέα δεδομένα στην Αριστοτέλους. Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος έμεινε στο κλείσιμο των νοσοκομείων του ΙΚΑ και την ενσωμάτωση τους στο ΕΣΥ. Βέβαια, επί υπουργείας του θεσμοθετήθηκε και το 25ευρώ για τη νοσηλεία στα νοσοκομεία. Αντιθέτως, ο νέος Υπουργός, πιο επικοινωνιακός από τους προηγούμενους και ιδιαιτέρως από τον προκάτοχο του, αποδεικνύεται και πιο δραστήριος. Αποφάσεις λαμβάνονται, κινήσεις γίνονται και αντιδράσεις προκαλούνται. Μόνο το «πληθωρικό» προφίλ του Άδωνι Γεωργιάδη είναι αρκετό για να προκαλέσει τους συνομιλητές του. Οι αποφάσεις, ως επί το πλείστον στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στους δανειστές της (δεν το έχει αρνηθεί άλλωστε), βρέθηκαν στο στόχαστρο κριτικής και δημιούργησαν ένα μάλλον εχθρικό κλίμα στο χώρο της Υγείας. Οι απεργίες όχι μόνο δεν έλειψαν το 2013 αλλά συνεχίζουν και στο 2014.
Η «αναμέτρηση» Άδωνι – ΣΥΡΙΖΑ Αναμφισβήτητα, «αποτύπωμα» στη χρονιά που φεύγει άφησε η κόντρα του Άδωνι Γεωργιάδη με το ΣΥΡΙΖΑ, για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Η επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε από τη Βουλή τελικά, παρότι, οι παράγοντες της αγοράς προειδοποιούσαν για τις επιπτώσεις, αναδεικνύοντας «νικητή», τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο τον Υπουργό Υγείας.
ΕΟΠΥΥΤο 2013, όμως, σημαδεύτηκε κυρίως από τις αλλαγές στην ΠΦΥ. Μόλις 2 χρόνια μετά τη γέννηση του ο ΕΟΠΥΥ, όπως το ξέραμε, φθάνει στο τέλος του. «Διώχνει» το χαρακτήρα του παρόχου υπηρεσιών υγείας, διατηρώντας το ρόλο του αγοραστή. Κρατάει τα φαρμακεία του και δίνει τα πολυϊατρεία και τους γιατρούς του στο ΕΣΥ. Αυτή ήταν και αφορμή «πολέμου» για τους Υγειονομικούς του ΕΟΠΥΥ, που άρχισαν απεργία στα τέλη Νοεμβρίου και δηλώνουν αποφασισμένοι να τη συνεχίσουν ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο. Η κρίση στην ΠΦΥ προκάλεσε και την αντίδραση του Πρωθυπουργού, προκειμένου να κάτσουν οι δύο πλευρές στο διάλογο. Έκατσα, αλλά κατά πόσο αυτό που παράγεται μπορεί να χαρακτηριστεί διάλογος, πόσο μάλλον εποικοδομητικός, μένει να φανεί…
ΝοσοκομείαΣυγχωνεύσεις διοικήσεων, κλινικών και τμημάτων και «αναπροσανατολισμός» νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σήμανε το πρώτο κύμα των αλλαγών στο ΕΣΥ. Οι εργαζόμενοι, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κινητικότητας, αντέδρασαν αλλά η διαδικασία, παρά τις καθυστερήσεις, ολοκληρώθηκε. Στις αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσει το δεύτερο κύμα κινητικότητας, που αφορά 900 εργαζόμενους νοσοκομείων της περιφέρειας. Μέσα σε όλα αυτά, το Υπουργείο Υγείας επιλέγει τους νέους διοικητές των Νοσοκομείων. Τα πρόσωπα που επιλέγονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, κουβαλάνε και κομματικό παρελθόν.
Υπόθεση «Τομπούλογλου»Το 2013 κλείνει με μια σοβαρή υπόθεση διαφθοράς στο ΕΣΥ. Ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» συλλαμβάνεται με προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Κατηγορείται για εκβιασμό διαφημιστικής εταιρείας προκειμένου να μην την κηρύξει έκπτωτη. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για δωρεά. Το ΔΣ του Παίδων απομακρύνει τον κ. Τομπούλογλου από τη θέση του προέδρου, ενώ διαγράφεται και από τη ΝΔ. Η συνέχεια της υπόθεσης δίνεται στα δικαστήρια.
Αιθαλομίχλη και Απόβλητα νοσοκομείωνΣτο επίκεντρο της προσπάθειας αντιμετώπισης του φαινομένου της αιθαλομίχλης βρέθηκε το Υπουργείο Υγείας. Σειρά μέτρων, που κλιμακώνονται ανάλογα με τη συγκέντρωση αιρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, ελήφθησαν, σε συνδυασμό με τη δωρεάν παροχή ρεύματος στους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου, για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες κατά τις οποίες εκδίδεται σύσταση για διακοπή της χρήσης τζακιών και θερμαστρών στερεών καυσίμων. Την ίδια περίοδο, σημειώθηκαν απανωτά περιστατικά όπου επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα κατέληξαν στο ΧΥΤΑ Φυλής. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος εκπονήθηκε έκτακτο σχέδιο, για τη διαλογή στο χώρο του ΧΥΤΑ, έως ότου νομοθετηθεί μόνιμη λύση.
ΟΚΑΝΑΚατηγορίες αλληλο-εξαπολύονταν μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΟΚΑΝΑ και συγκεκριμένα μεταξύ της Υφυπουργού Υγείας και της πρώην, πλέον, προέδρου του Οργανισμού Μ. Μαλλιώρη. Η κ. Μακρή κατηγόρησε τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ για κακοδιαχείριση χρήματος και για μια ύποπτη έκτακτη προμήθεια βουπρενορφίνης, αλλά και λανθασμένη χορήγηση της στους θεραπευόμενους. Σκληρή ήταν η απάντηση της κ. Μαλλιώρη που απέρριψε τις κατηγορίες για «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του ΟΚΑΝΑ και για παρατυπίες στην προμήθεια του υποκατάστατου, ο τρόπος χορήγησης του οποίου ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα. Η κόντρα κατέληξε στην παύση της κ. Μαλλιώρη και στην αποστολή του φακέλου της υπόθεσης στη δικαιοσύνη.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ