Επίσημες συναντήσεις με τους επικεφαλής όλων των φορέων του χώρου της Υγείας αναμένεται να έχουν το επόμενο διάστημα οι κ.κ. Βασίλης Κικίλιας και Βασίλης Κοντοζαμάνης, με αντικείμενο τα ανοικτά μέτωπα κάθε τομέα.
Η λίστα με τα ανοικτά ζητήματα, με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθούν ο νέος Υπουργός και νέος Υφυπουργός Υγείας, είναι μεγάλη, σε κάθε τομέα. Η ελλιπής χρηματοδότηση φαίνεται να είναι κοινό «αγκάθι» για όλους, με το clawback και τους κινδύνους βιωσιμότητας να απειλούν τους περισσότερους κλάδους και με την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών να είναι εμφανής, το Virus συνομίλησε με στελέχη της Φαρμακοβιομηχανίας, εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων, κλινικών, γιατρών και φαρμακοποιών.
Πάντως, όλοι οι φορείς ετοιμάζονται να στείλουν επιστολής εκφράζοντας επίσημο αίτημα συνάντησης με τη νέα ηγεσία της Αριστοτέλους.
Αιτήματα συνάντησης έχουν ήδη στείλει στο Β. Κικίλια η ΠΕΙΚ και ο ΠΑΣΙΔΙΚ. Διαγνωστικά και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις πριν τις εκλογές διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων για το υψηλό clawback και την καθυστέρηση στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων. Ο Ανδρέας Ξανθός είχε προχωρήσει σε δεσμεύσεις και τελικά ο κλάδος ανέστειλε τις κινητοποιήσεις του, διαπιστώνοντας όμως εκ των υστέρων πως η υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτή δεν ήταν ακριβώς όπως είχε περιγραφεί.
Για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, η επιβίωση του κλάδου είναι σε κρίσιμο σημείο. Επιτακτική είναι η ανάγκη να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί για τις εξετάσεις και να βρεθούν τεκμηριωμένοι τρόποι ώστε και οι δαπάνες να συγκρατούνται και το clawback να μειωθεί, με στόχο τη σταδιακή κατάργηση του. Επιπλέον, αποδέχονται την εφαρμογή ενός πλαφόν σε κάποιες εξετάσεις. Όταν τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά πιάνουν το όριο αυτό, οι δικαιούχοι να παραπέμπονται στο δημόσιο τομέα και αν παρόλα αυτά επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις στο ιδιωτικό κέντρο, να καταβάλλουν συμμετοχή. Αγκάθι όμως είναι και υποκοστολόγηση των υπηρεσιών και των εξετάσεων.
Όπως εξηγούν στο Virus, το κόστος των εξετάσεων (υλικά, μηχανήματα, συντήρηση, εργατοώρες) δεν υπολογίζονται σωστά, αλλά υποκοστολογούνται, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές το ποσό που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ να είναι μικρότερο ακόμη και τις μπαταρίες που μπορούν να χρησιμοποιούν σε ένα holder για παράδειγμα.
Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών σε επιστολή της ξεκαθαρίζει πως η Υγεία χρειάζεται χρηματοδότηση, αφού στη χώρα δαπανάται 5% του ΑΕΠ, όταν για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η δαπάνη είναι στο 7% με 8% του ΑΕΠ. Για την επιβίωση του ιδιωτικού τομέα, ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ ξεκαθαρίζει ότι χρειάζεται η αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, αλλά και η rebate and clawback. Παράλληλα, ζητάει τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6%, όπως τα φάρμακα, την ένταξη των οφειλόμενων ποσών από clawback του 2018 στη ρύθμιση των 120 δόσεων και τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας.
Αντίστοιχα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, ενημερώνει τον Υπουργό Υγείας ενόψει της συνάντησης, ότι «τα τελευταία τουλάχιστον 3 χρόνια, τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, εξυπηρετούν πάνω από το 90% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.».
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα το συντομότερο θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, το νέο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Για τους νέους επικεφαλής του ΠΙΣ, είναι ενθαρρυντικές οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στην ΠΦΥ, την προαγωγή της υγείας και την απλοποίηση των διαδικασιών, αλλά και στην πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Υπάρχει όμως μια μακρά ατζέντα προβλημάτων τόσο στην Υγεία γενικότερα όσο και ειδικότερα των γιατρών.
Η επίλυση των αιτημάτων απαιτεί κοινή συνεργασία και σταδιακή υλοποίηση, επισημαίνουν στο Virus. Κάθε πρόταση, δε, από την πλευρά του ΠΙΣ θα είναι τεκμηριωμένη και κοστολογημένη ώστε να είναι και εφαρμόσιμη. Ωστόσο, το μείζον πρόβλημα για το 2020 θα είναι «το διπλό κρακ στην Υγεία», που όμως υποστηρίζουν η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου ήθελε να το αγνοήσει. Ο λόγος για την αποτυχία της νέας ΠΦΥ, αφού το 2020 σταματά η χρηματοδότηση της Ε.Ε. για τις ΤΟΜΥ, αλλά και τις πιέσεις που θα δεχθεί το ΕΣΥ την ίδια χρονιά με τις μαζικές αποχωρήσεις στελεχών, που αναμένεται να φθάσουν και τις 2000.
Τα ανοικτά ζητήματα των Φαρμακοποιών θα θέσει ο ΠΦΣ στη συνάντηση που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Για τους φαρμακοποιούς κρίσιμο ζήτημα αποτελεί το διαχρονικό πρόβλημα των ελλείψεων. Πέραν αυτού, όμως, στα «αγκάθια» περιλαμβάνονται οι χαμηλές τιμές αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ των ιατροτεχνολογικών υλικών, τα οποία οι φαρμακοποιοί προμηθεύονται σε υψηλές τιμές.
Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ξεκάθαρα εκφράσει την αντίθεση του σε όποια σχέδια παράδοσης με υπηρεσίες κούριερ των φαρμάκων υψηλού κόστους, που τώρα διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
«Αν μας στηρίξουν και μας επιτρέψουν να αναπτυχθούμε, εκσυγχρονίζοντας το ελληνικό φαρμακείο, μέσα από την υιοθέτηση καινοτομιών και συνεχούς εκπαίδευσης, τότε επωφεληθεί τόσο το φαρμακείο όσο και ο πολίτης και το κράτος», αναφέρει στο Virus υψηλόβαθμο στέλεχος του Συλλόγου. Άλλωστε, ο ΠΦΣ τονίζει επανειλημμένως πως η πολιτεία επωφελείται και οικονομικά και υγειονομικά από τις υπηρεσίες που παρέχουν οι φαρμακοποιοί. Υπηρεσίες που ενισχύονται από τις πρόσφατες εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Συλλόγου. Ανοικτό παραμένει και το μέτωπο των συνενώσεων/συγχωνεύσεων που για τον ΠΔΣ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ειδικά τους νεότερους φαρμακοποιούς.
Η ανεπάρκεια της φαρμακευτικής δαπάνης βρίσκεται στον πυρήνα όλων των αξιώσεων της φαρμακοβιομηχανίας τα τελευταία χρόνια, η οποία σε συνδυασμό με τις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεωτικές επιστροφές φέρει απανωτά πλήγματα στον κλάδο. Βέβαια, ο Β. Κοντοζαμάνης είναι γνώστης του πεδίου, με τα προβλήματα να έχουν επικοινωνηθεί στο κυβερνών κόμμα, πολύ πριν τις εκλογές.
Ειδικά, όμως, για τους φορείς που εκπροσωπούν κυρίως θυγατρικές πολυεθνικών επιχειρήσεων ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει η διαδικασία της ανατιμολόγησης. Θυμίζουμε ότι η διαδικασία έχει παγώσει λίγες ώρες πριν την παρουσίαση του αποτελέσματος από την πρώην ηγεσία του Υπουργείου.
Όπως επαναλαμβάνουν στο Virus, οι αρμόδιες υπηρεσίες επιδόθηκαν σε «ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς», με στόχο να μην υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων κατά την εφαρμογή του νέου νόμου, με φόβο προφανώς τις αντιδράσεις, που άλλωστε είχαν ήδη αρχίσει να ξανακούγονται λίγες ημέρες πριν τις παρολίγον ανακοινώσεις. Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν πως οι υπηρεσίες επιδόθηκαν σε μαζικές αναγωγές ανά mg για κάθε φάρμακο, για να αποφύγουν τις αυξήσεις.
Φυσικά, κοινός πονοκέφαλος για όλη την αγορά είναι οι υψηλές υποχρεωτικές εκπτώσεις, σε μια ασφυκτική δαπάνη. Κοινή αξίωση είναι και η εξαίρεση των εμβολίων από το 1,945 δισ. ευρώ. Το clawback εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει και τα 700 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ όλες οι εταιρείες συνεχίζουν να πιέζουν για τη θεσμοθέτηση του συμψηφισμού των ποσών της υπέρβασης με τις δαπάνες για κλινικές έρευνες και παραγωγικές επενδύσεις.
Ειδικά, όμως, η ΠΕΦ αναδεικνύει ως πρωτεύον το ζήτημα της βιωσιμότητας. Όπως έχουν επισημάνει η άμεση και έμμεση, μέσω του rebate και του clawback, φορολόγηση ανέρχεται πλέον στο 70% του τζίρου των ελληνικών παραγωγικών φαρμακοβιομηχανιών
Ειδικότερα, όμως, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συνεχίζει να πιστεύει πως αποτελεσματικότερη λύση θα είναι η κατάτμηση της φαρμακευτικής δαπάνης γενικότερα, ώστε να μην επιβαρύνονται τα γενόσημα, από τις υπερβάσεις της καινοτομίας. Άλλωστε, υπογραμμίζουν πως τα γενόσημα βοηθούν στις εξοικονομήσεις.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ