Στο «μάτι κυκλώνα» της νόσου του Πάρκινσον δεν μπαίνουν μόνο άτομα άνω των 50 ετών, αλλά εκτιμάται ότι ένα ποσοστό 5-10% των ασθενών είναι κάτω των 40 ετών. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι οι ασθενείς ξεπερνούν τις 20.000 και κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 1.000 νέες περιπτώσεις.
Τα στοιχεία αναδεικνύονται με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον, στις 11 Απριλίου. Η καταστροφή των νευρικών κυττάρων της substantia nigra, περιοχής του εγκεφάλου έχει επίπτωση στον συντονισμό και τον έλεγχο των κινήσεων. Προβλήματα προκύπτουν όπως είναι η μυϊκή δυσκαμψία, ο τρόμος και η βραδύτητα των κινήσεων.
Θεωρώντας ότι η νόσος σχετίζεται με απώλεια του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνης, εγκρίθηκε πριν δεκαετίες το πρώτο φάρμακο για την συμπτωματική αντιμετώπισή της, η L–dopa ή levodopa. Ωστόσο δεν στάθηκε «ανάχωμα» στην εξέλιξη της νόσου και την συνεχή απώλεια των νευρικών κυττάρων και προκαλεί κάποιες διακυμάνσεις στην κινητικότητα των ασθενών που την λαμβάνουν. Για να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες της L-dopa, αναπτύχθηκε μια άλλη τάξη φαρμάκων, οι αγωνιστές της ντοπαμίνης, οι οποίοι μπορούν να χορηγηθούν μόνοι τους ή σε συνδυασμό με λεβοντόπα. Οι αγωνιστές ντοπαμίνης μιμούνται τη δράση της λεβοντόπα και προσφέρουν ικανοποιητικό κινητικό έλεγχο.
Ο πιο ισχυρός αγωνιστής ντοπαμίνης είναι η απομορφίνη, η οποία το 1951 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, παρόλο που ήταν γνωστές οι εμετικές της ιδιότητες. Η υδροχλωρική απομορφίνη χορηγείται μαζί με τις συνήθεις φαρμακευτικές αγωγές για τη νόσο και ενδείκνυται για ασθενείς που παρουσιάζουν επεισόδια “Off”, τα οποία καθιστούν ανάπηρο τον ασθενή και επιμένουν παρά την ρύθμιση της αγωγής με Levodopa και/ή άλλους αγωνιστές ντοπαμίνης. Σημειώνεται ότι η υδροχλωρική απομορφίνη σε μορφή στυλό είναι μία ταχείας δράσης θεραπεία της Νόσου του Πάρκινσον, για την αναστροφή των προβλέψιμων κινητικών διακυμάνσεων (On-Off φαινόμενα), όταν οι κατάλληλες από του στόματος θεραπείες έχουν εξαντλήσει την αποτελεσματικότητά τους. Στην Ελλάδα η υδροχλωρική απομορφίνη κυκλοφορεί από την ITF Hellas Α.Ε. και είναι διαθέσιμη ως στυλεοφόρος συσκευή για υποδόρια χορήγηση και ως διάλυμα για έγχυση σε προγεμισμένη σύριγγα μέσω μικροαντλίας και/ή οδηγού σύριγγας. Η κάθε στυλεοφόρος συσκευή περιέχει 3ml ενέσιμου διαλύματος (10mg υδροχλωρικής απομορφίνης/ml) σε συσκευασία 5 στυλό των 3ml και για την αντλία η κάθε προγεμισμένη σύριγγα είναι των 10 ml και περιέχει 50 mg υδροχλωρικής απομορφίνης (5mg/ml) σε συσκευασία των 5 συρίγγων.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ