Παναγιώτης Χριστόπουλος
MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων & Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης.
Δυσμηνόρροια, ονομάζεται το κοιλιακό άλγος κατά την έμμηνη ρύση. Είναι συχνή σε νεαρές γυναίκες και εμφανίζεται ως έντονες κράμπες που ξεκινούν με την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Για πολλές γυναίκες, η δυσμηνόρροια καθιστά δύσκολη την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων στο σπίτι και την εργασία.
Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια αναφέρεται σε άλγος που δεν σχετίζεται με κάποια άλλη πάθηση, ενώ η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια είναι αποτέλεσμα άλλων νοσημάτων, όπως ενδομητρίωσης, φλεγμονώδους νόσου της πυέλου ή όγκων. Το άλγος μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο έως έντονο και μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, έμετο, διάρροια, δυσκοιλιότητα ή και άλλα συμπτώματα.
Ο ρόλος των προσταγλανδινών στη μήτρα έχει συνδεθεί με τη δυσμηνόρροια, γεγονός που εξηγεί γιατί οι αναστολείς των προσταγλανδίνων είναι αποτελεσματικοί στη θεραπεία του άλγους. Σε κάποιες γυναίκες, παράγονται μεγαλύτερες ποσότητες κάποιων προσταγλανδινών. Αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η ποσότητα αίματος προς τη μήτρα και κατά συνέπεια να εμφανίζεται άλγος. Η συχνότητα εμφάνισης δυσμηνόρροιας εμφανίζεται συνήθως στις γυναίκες στα τέλη της εφηβείας τους και βαίνει μειούμενη με την αύξηση της ηλικίας, ενώ αντίθετα το κάπνισμα ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να αυξήσουν την ένταση της δυσμηνόρροιας.
Είναι σημαντική μια αρχική αξιολόγηση από τον φαρμακοποιό για τη διάκριση μεταξύ του λειτουργικού εμμηνορρυσιακού άλγους και εκείνου από άλλες υποκείμενες παθήσεις.
Σε περίπτωση πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας, χωρίς υποκείμενη πάθηση, ο περιορισμός του νατρίου και της καφεΐνης σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή και σωματική άσκηση μπορεί επίσης να αποδειχθεί ευεργετικός
Αποτελεσματική λύση στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας αποτελούν τα αναλγητικά.
Μερικά από αυτά δρουν αναστέλλοντας. την σύνθεση των προσταγλαδινών και έτσι εξαλείφουν το αίτιο που προκαλεί το άλγος. Για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, συμβουλέψτε τις πελάτισσες σας να ξεκινήσουν τη λήψη αναλγητικών με τα πρώτα σημεία έναρξης της εμμήνου ρύσεως.
Ένα από τα σημαντικότερα αναλγητικά που εμποδίζουν την σύνθεση των προσταγλαδινών είναι η ιβουπροφαίνη (Nurofen express). Η ιβουπροφαίνη απορροφάται αμέσως από τον στόμαχο προσφέροντας γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση σε μόλις 15 λεπτά από τη λήψη.
Όσον αφορά δε στο μεγάλο θέμα της ασφάλειας, πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία μεγάλης κλίμακας μελέτη όπου έλαβαν μέρος 1.108 ιατροί και 8.677 ασθενείς και διήρκησε 1 έτος. Η μελέτη συνέκρινε ευθέως τα τρία πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αναλγητικά πρώτης εκλογής (παρακεταμόλη, ακετυλοσαλικυλικό οξύ , ιβουπροφαίνη) στις εγκεκριμένες δοσολογίες τους για χορήγηση χωρίς ιατρική συνταγή, κατέδειξε ότι το προφίλ ασφάλειας της ιβουπροφαίνης ήταν ισοδύναμο με αυτό της παρακεταμόλης και καλύτερο από εκείνο του ακετυλοσαλικυλικού οξέως.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ