Η συμβολή της χρήσης της μεθοδολογίας της επιδημιολογίας των λυμάτων στην έγκαιρη προειδοποίηση για την πρόληψη και τη βελτίωση της υγείας μιας κοινότητας επισημάνθηκε κατά την εσπερίδα της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.
Η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Επιδημιολογία Λυμάτων στην εποχή του SARS-CoV-2: παρελθόν, παρόν και μέλλον» διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Τμήμα Αττικής και Κυκλάδων της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και το Επιστημονικό Τμήμα Αναλυτικής Χημείας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, με τη συμμετοχή 330 επιστημόνων.
Την εσπερίδα προλόγισαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και ο Δρ. Σπυρίδων Κοϊνης, Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Αττικής και Κυκλάδων της Ε.Ε.Χ.
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του εργαστηρίου, συντονιστής της έρευνας, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Δρ. Νικόλαος Θωμαΐδης, ανέφερε τον ορισμό και τις βασικές αρχές της Επιδημιολογίας Λυμάτων, τις καταβολές του επιστημονικού αντικειμένου αλλά και τα τρέχοντα επιτεύγματα του αντικειμένου. Κατά την εισήγησή του παρουσίασε τις διεθνείς συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί με άλλα εργαστήρια, τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή δίκτυα που έχουν συσταθεί για την παρακολούθηση των δεδομένων που συλλέγονται.
Στην κατεύθυνση διασφάλισης της ποιότητας των μετρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο διενεργούνται διεργαστηριακοί έλεγχοι και ένα αυστηρό σύστημα διασφάλισης ποιότητας που έχει εγκατασταθεί εδώ και έξι χρόνια.
Αρκετοί ομιλητές ανέλυσαν το πώς διαφαίνεται η οικονομική και κοινωνική κρίση στην ψυχική και σωματική υγεία του πληθυσμού της Αττικής, μέσα από την παρουσίαση της διακύμανσης των ευρημάτων που αφορούν την χρήση φαρμακευτικών και παρανόμως διακινούμενων ουσιών.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο έργο της εφαρμογής της Επιδημιολογίας Λυμάτων στην ανίχνευση του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 στα λύματα της Αττικής (Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας, EΥΔΑΠ) και στην εκτίμηση του πραγματικού αριθμού των φορέων σε επίπεδο κοινότητας.
Πρόκειται για ένα σχετικά «φθηνό» αλλά ποιοτικό και αξιόπιστο εργαλείο, όπως είναι η ανάλυση, παρέχονται πληροφορίες που καθιστούν τις υποδομές συγκέντρωσης και επεξεργασίας λυμάτων των σύγχρονων πόλεων σε πηγή χρήσιμων πληροφοριών στον τομέα της υγείας του πληθυσμού
Καθώς τα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναλύσεις διαβιβάζονται και χρησιμοποιούνται κατάλληλα από Εθνικούς (ΕΚΤΕΠΝ, Υπ. Υγείας) και Ευρωπαϊκούς φορείς (EMCDDA), ενώ δημιουργήθηκε ένα μοντέλο έγκαιρης και έγκυρης προειδοποίησης για την συχνότητα εμφάνισης και εξάπλωσης της νόσου.
Με στόχο την διαμόρφωση εφικτών και αξιόπιστων στρατηγικών επιδημιολογικής παρακολούθησης και επαγρύπνησης, εκτιμάται ότι θα καταστεί δυνατή με αυτό το εργαλείο η ετοιμότητά μας σε μελλοντικές αντίστοιχες περιπτώσεις και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τη δημιουργία ενός ευρύτερου παρατηρητηρίου της Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, και τη συνεχή τροφοδότηση με στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τον αντίκτυπό της, όπως αυτά προκύπτουν από την ανάλυση των λυμάτων.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ