Το καθολικό δικαίωμα και την ισότητα στη θεραπεία του καρκίνου ζητά από την Πολιτεία να υπερασπιστεί και να προτάξει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Πλέον η επιστήμη και η ιατρική βρίσκονται πιο δυναμικά στο πλευρό των ασθενών με εξατομικευμένες αλλά και σωτήριες θεραπείες, που όμως έχουν υψηλό κόστος, αλλά θα πρέπει να τους παρέχονται.
Όχι τυχαία αυτή τη χρονιά σύνθημα της ημέρας είναι «Να κλείσουμε την ψαλίδα στη θεραπεία του καρκίνου» από το WorldCancerDay# , ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διοργάνωσε για σήμερα 2 Φεβρουαρίου webinar με τίτλο «embracing patient-centred cancer care», δηλαδή «υιοθετώντας ασθενοκεντρική αντικαρκινική φροντίδα». Για να παρακολουθήσετε εγγραφείτε εδώ.
Όπως τονίζει ο ΠΙΣ στην Ελλάδα σε ετήσια βάση καταγράφονται σχεδόν 68.000 νέες διαγνώσεις καρκίνων, ενώ οι θάνατοι υπολογίζονται σε περίπου στους 33.000. Παρά αυτούς τους δυσοίωνους αριθμούς, εκατοντάδες χιλιάδες καταφέρνουν να νικήσουν την ασθένεια, επιβιώνοντας πολλά και ποιοτικά χρόνια και καταλήγοντας να φεύγουν από τη ζωή από άλλη αιτία. Χάρη στην προαναφερόμενη επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο η ελπίδα για θεραπεία έγινε πραγματικότητα με τις εξειδικευμένες θεραπείες, αλλά δαπανηρές που ακόμα και τα πιο κραταιά συστήματα υγείας και ασφαλιστικοί φορείς πλούσιων κρατών δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν. Με στόχο την διασφάλιση του δικαιώματος καθολικής πρόσβασης των ασθενών στην θεραπεία τα κράτη καλούνται να βρουν σύνθετες, αλλά αποτελεσματικές λύσεις.
Σε αυτό το πνεύμα ο ΠΙΣ τονίζει ότι η χώρα μας πρέπει να ολοκληρώσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, στο οποίο κύριοι στόχοι του πρέπει να είναι:
Προς τους ασθενείς
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ενθαρρύνει τους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο να ακολουθούν πιστά την αγωγή που χορηγεί ο θεράπων ιατρός τους. Επίσης, ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουν κάθε είδους αυτοσχέδιες θεραπείες που συστήνουν άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με την Ιατρική, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τον πόνο και την απόγνωση των ασθενών.
Αποβλέποντας στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση χρειάζεται να καλλιεργηθεί και να εντυπωθεί σττη κοινωνική συνείδηση ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος με μαστογραφία μετά τα 40, η κολονοσκόπηση μετά τα 50 και η ουρολογική εξέταση στους άνδρες μετά τα 50, μαζί με τη διακοπή του καπνίσματος, τον εμβολιασμό για τον HPV και την ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, μπορούν να μειώσουν στο ελάχιστο τα ποσοστά εμφάνισης νέων περιστατικών.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ