«Φρένο» στο υψηλό ποσοστό θνητότητας και αναπηρίας μετά από εγκεφαλικό στην χώρα μας επιχειρεί να βάλει Εθνικό Σχέδιο για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια. Κατάλληλες επενδύσεις και οργάνωση των υπηρεσιών υγείας δρομολογούνται για την βελτιστοποίηση της πρόληψης, της θεραπείας, της υποστήριξης και της φροντίδας των ασθενών με εγκεφαλικό.
Συγκεκριμένα το εθνικό δίκτυο θα περιλαμβάνει 17 μονάδες εγκεφαλικών, με έξι κλίνες ανά μονάδα, σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Σύμφωνα με το σχέδιο, χιλιάδες ασθενείς θα νοσηλεύονται ετησίως και εκτιμάται περαιτέρω ισάριθμα λιγότερες νοσηλείες ασθενών σε κέντρα αποκατάστασης.
Με δεδομένο ότι 57.000 νέα εγκεφαλικά ανά έτος, 11.300 από τα οποία είναι θανατηφόρα και 14.000 συμπολίτες μας αναγκάζονται να διάγουν το υπόλοιπο της ζωής τους με συνοδό αναπηρία που μπορεί να αφορά στις κινητικές λειτουργίες, την επικοινωνία, τις γνωστικές ή συναισθηματικές ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου, καταγράφονται στην χώρα μας ετοιμάζονται μονάδες εγκεφαλικών. Πρόκειται για Τμήματα αυξημένης φροντίδας των υγειονομικών μονάδων που νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με εγκεφαλικό και παρέχουν 24ώρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και αυξημένες δυνατότητες παρακολούθησης (Monitoring), διαγνωστικών εξετάσεων, και θεραπευτικής παρέμβασης
Η εμπειρία από την εφαρμογή σε άλλες χώρες δείχνει ελάττωση της θνησιμότητας και για τους επιβιώσαντες αύξηση της ανεξαρτησίας μετά το εγκεφαλικό γεγονός που συμβάλει στην απομείωση του συναισθηματικού φορτίου αλλά και οικονομικό κόστος για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Στην χώρα μας υλοποιώντας βήματα με βάση το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τα Εγκεφαλικά, οι μονάδες θα ιδρυθούν πανελλαδικά, ώστε να αποφευχθεί η θνησιμότητα αλλά και η αναπηρία των πασχόντων καθώς και να μειωθεί το κόστος ενδονοσοκομειακής νοσηλείας που φθάνει σε 206.625.000 ευρώ.
Το Υπουργείο Υγείας ευελπιστεί ότι οι εν λόγω μονάδες εγκεφαλικών θα αποτελέσουν τον κεντρικό άξονα της διαχείρισης των ασθενών με εγκεφαλικό, καλύπτοντας από το προνοσοκομειακό στάδιο μέχρι την επανένταξη στην κοινωνία. Ο σχεδιασμός θα προχωρήσει, με την αύξηση των κέντρων θρομβεκτομής και την ενημέρωση του κοινού. Προσδοκία είναι η έγκαιρη χρήση των καινοτόμων αυτών υπηρεσιών υγείας, θα προσδώσει περαιτέρω αξία μελλοντικά στο πρόγραμμα. Μέσα από τον σχεδιασμό αυτόν διευκολύνεται η ανάρρωση και δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Στόχος είναι η χώρα μας να παρέχει το υψηλότερο επίπεδο φροντίδας στους ανθρώπους της. σε επίπεδο φροντίδας ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο στην Ελλάδα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ