Τις τελευταίες ημέρες οι επιδόσεις της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας έχουν δεχθεί σοβαρές επικρίσεις. Αν και η πρόθεση για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η αντιστροφή των αδικιών παραμένει, η «δημιουργική ασάφεια» του κειμένου Βαρουφάκη για τις δράσεις του επομένου 4μηνου αφήνει πολλά στη «φαντασία» και εν τέλει στην εκάστοτε ερμηνεία των προθέσεων.
Ειδικά για το Φάρμακο, τα ασαφή σχέδια και η απουσία συγκεκριμένων διευκρινίσεων έχουν φουντώσει τα σενάρια για πιθανή αύξηση του ΦΠΑ, πάνω από το ισχύον 6,5% και μαζί τις αντιδράσεις και τους προβληματισμούς.
Στον πυρήνα των αντιδράσεων είναι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης στους ίδιους τους πολίτες, την ώρα που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει «σημαία» την ανάγκη για πολιτικές που θα ανακουφίσουν από τη λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων.
Μια αύξηση του ΦΠΑ στα Φάρμακα ενδεχομένως να φέρει κάποια χρήματα στα ταμεία του κράτους. Ουσιαστικά, όμως σημαίνει αυτόματη αύξηση τις λιανικής τιμής των φαρμάκων και άρα οι ασθενείς θα χρειαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στη, συνήθως άδεια, τσέπη τους.
Ακόμα και αν η Αριστοτέλους ρίξει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τα ποσοστά συμμετοχής στην αγορά των σκευασμάτων για τους πολίτες, οι αυξήσεις των τιμών στα φάρμακα δεν πρόκειται να περάσουν απαρατήρητες. Σε μια τέτοια εξέλιξη οι αντιδράσεις είναι μάλλον αναμενόμενες και δεν αποκλείεται να ενισχύσουν την όποια δυσαρέσκεια έχει αρχίσει να προκαλείται από την «αναβολή» της εφαρμογής κοινωνικών πολιτικών.
«Με μια τέτοια απόφαση δεν θα κερδίσει κανείς», ξεκαθαρίζει στο Virus ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Κ. Φρουζής. Θα πρόκειται για μια «πραγματική αντικοινωνική ενέργεια», που θα γιγαντώσει την ανθρωπιστική κρίση, εκτιμάει o κ. Φρουζής και τονίζει πως για τις φαρμακευτικές εταιρίες αποτελεί κόκκινη γραμμή, καθώς επηρεάζει σοβαρά την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους.
Δευτερευόντως, ζήτημα τίθεται και σε επίπεδο Φαρμακευτικής Δαπάνης, το ύψος της οποίας είναι κλειδωμένο, στα 2 δισ. για εφέτος αλλά και για του χρόνου. Παράγοντες της αγοράς εξηγούν πως, μια πιθανή αύξηση του ΦΠΑ, εκτιμάται ότι θα εκτινάξει τη Δαπάνη, κατά 80 με 90 εκατ. ευρώ αν ο συντελεστής διπλασιαστεί, όπως «ακούγεται».
Αλλά αυτό το ποσό πως θα αντισταθμιστεί; Η πρώτη σκέψη πάει στο clawback, αλλά εύκολα διερωτάται κανείς πως θα ζητηθεί από τις εταιρείες να πληρώσουν επιπλέον ποσό, όταν ήδη έχει «κλείσει» διαπραγματευτικά το θέμα της Φαρμακευτικής Δαπάνης και των υποχρεώσεων τους.
Κυρίως, όμως, μια πιθανή αύξηση του ΦΠΑ θα πιέσει ασφυκτικά τα ήδη στενά περιθώρια της Δαπάνης. Όπως εξηγείται, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των φαρμάκων, εφόσον δεν συνοδευτεί από αύξηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, σημαίνει και αντίστοιχα μικρότερο διαθέσιμο ποσό.
Οι εν λόγω προθέσεις, βέβαια, αποδίδονται στο Υπουργείο Οικονομικών και μένει να αποσαφηνιστεί ποια στάση θα κρατήσει το Υπουργείο Υγείας. Πληροφορίες θέλουν την Αριστοτέλους να διάκειται αρνητικά σε ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι φέρονται να διαψεύδουν συνολικά την ύπαρξη σχετικών σκέψεων. Άλλωστε και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη ο αντίστοιχος ΦΠΑ κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ καταγράφονται και περιπτώσεις που είναι μηδενικός.
Το Virus έχει ζητήσει τη θέση του Υπουργείου Υγείας και αναμένουμε. Έως τότε, δε μπορούμε παρά να αναρωτιόμαστε μήπως η συζήτηση περί αύξησης του ΦΠΑ άνοιξε “δοκιμαστικά”, με στόχο να “κόψει” αντιδράσεις σε περίπτωση που ανακοινωθεί μια τέτοια αλλαγή.
Αν πρόκειται λοιπόν να αποτελέσει κριτήριο η στάση πολιτών και παραγόντων της αγοράς, τα πρώτα μηνύματα είναι σαφώς αρνητικά για όσους προσβλέπουν σε αυτή τη “λύση” ενίσχυσης των εσόδων. Έως ότου, όμως, οι εκτιμήσεις διαψευσθούν ή επιβεβαιωθούν όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοικτά.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ