Ο κύβος ερρίφθη. Όπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα προτείνουν τη σύσταση προανακριτικής (παλαιότερα λεγόταν προκαταρκτική) και όχι εξεταστικής επιτροπής. Η πρόταση θα υποβληθεί στη Βουλή και πρέπει να φέρει την υπογραφή τουλάχιστον 60 βουλευτών.
Αν επρόκειτο για εξεταστική θα απαιτούνταν μόνο 30 υπογραφές. Η τελική απόφαση λαμβάνεται από την Ολομέλεια της Βουλής και με την ίδια απόφαση, ορίζονται τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι όλοι εμπλεκόμενοι θα μπορούν να τοποθετηθούν δημόσια, παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση της Βουλής. Γεγονός που σημαίνει ότι αναμένεται θύελλα στη Βουλή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Η προανακριτική επιτροπή κατέχει ρόλο και αρμοδιότητες Εισαγγελέα. Δηλαδή, ανάμεσα στα άλλα μπορεί να ασκήσει και διώξεις, παραπέμποντας στο Ειδικό Δικαστήριο. Η απόφαση για το ποιοι θα παραπεμφθούν και με ποιες κατηγορίες λαμβάνεται με πλειοψηφία μεταξύ των μελών της επιτροπής.
Για να γίνει παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο, όμως, δεν αρκεί η απόφαση της προανακριτικής. Νωρίτερα, συστήνεται ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο, που απαρτίζεται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Αυτό εξετάζει και αποφασίζει, αν οι κατηγορίες έχουν παραγραφεί ή όχι.
Στην προκειμένη περίπτωση με την υπόθεση της Novartis, για να παραπεμφθούν πολιτικά πρόσωπα πρέπει να στοιχειοθετηθεί κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Όλες οι άλλες κατηγορίες (απιστία και δωροδοκία) έχουν παραγραφεί λόγω του ισχύοντος νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ