Μόνο συμβάσεις που θα διασφαλίζουν μια σειρά βασικών κριτηρίων δέχονται να υπογράψουν οι Ψυχολόγοι, όπως ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος τους.
Έντονες είναι αντιδράσεις γύρω από το προσχέδιο των συμβάσεων που ετοίμασε ο ΕΟΠΥΥ, που μεταξύ άλλων προέβλεπε αποζημίωση μόλις 2,26 ευρώ ανά συνεδρία για τους συμβεβλημένους επαγγελματίες! Να θυμίσουμε ότι η αμοιβή αυτή είναι μικρότερη ακόμη κι από την ωριαία αποζημίωση του ανειδίκευτου εργάτη, στα 3,52 ευρώ, ενώ η ίδια εργασία, δηλαδή η ψυχοθεραπεία, όταν ασκείται από ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, νευρολόγους αποζημιώνεται με 15 ευρώ (εδώ).
Να προσθέσουμε πως η διάρκεια μιας συνεδρίας ψυχοθεραπείας είναι τουλάχιστον 45’ με 1 ώρα, ενώ υπάρχουν πράξεις 4ωρης διάρκειας (εφαρμογή ψυχομετρικών και προβλητικών δοκιμασιών). Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ίσης, αν όχι μεγαλύτερης, διάρκειας προετοιμασία, ενώ τα «guidelines» θέτουν αυστηρό αριθμό ωρών και θεραπευομενων, καθημερινά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύμβαση δεν προβλέπονται υψηλότερες αποζημιώσεις ούτε για πιο απαιτητικές ειδικότητες της ψυχολογίας, όπως παιδοψυχολόγοι, νευροψυχολόγοι, ψυχολόγοι υγείας κλπ.
Στα γραφεία του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εργαζόμενους και ιδιοκτήτες από Κέντρα Ειδικής Αγωγής. Ακολούθως ο ΣΕΨ αποφάσισε, με ανακοίνωση του, να ξεκαθαρίζει τη στάση του γύρω από το θέμα των συμβάσεων.
Όπως εξηγούν τα μέλη του Συλλόγου, οι διορθώσεις επί των απαράδεκτων υποβαθμίσεων, όπως τις χαρακτηρίζουν, του έργου, των πράξεων και των αμοιβών των Ψυχολόγων, που υπέβαλλαν στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, «σε καμία περίπτωση δεν δηλώνουν ότι ο ΣΕΨ αποδέχεται τον όλο σχεδιασμό του ΕΟΠΥΥ και τα προπλάσματα των συμβάσεων».
Διευκρινίζει, μάλιστα, πως ο λόγος που δεν συνυπέγραψε το κοινό κείμενο διαμαρτυρίας των φορέων Ειδικής Αγωγής, παρότι συμφωνούσε σε όλα τα σημεία του, ήταν η απουσία των αιτημάτων του κλάδου των ψυχολόγων για πράξεις και ίσες αμοιβές.
Ο Σύλλογος δηλώνει καταφανώς αντίθετος στην υιοθέτηση clawback και rebate στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, καθώς κρίνει ότι θα επιφέρουν σύγχυση και ταλαιπωρία στους πολίτες, καθώς και οικονομική και επαγγελματική εξαθλίωση των επαγγελματιών.
Πέραν όλων, όμως, ο ΣΕΨ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται «να συναινέσει σε οποιαδήποτε μορφή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον δεν εξασφαλίζουν:
α) σαφή προσδιορισμό των πράξεων των Ψυχολόγων
β) εξίσωση των αμοιβών των συνεδριών όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων
γ) ίδιο αριθμό συνεδριών για όλες τις ειδικότητες
δ) κατάργηση των προβλεπόμενων clawback και rebate
ε) πρόβλεψη ρήτρας για την καθυστέρηση των αποζημιώσεων από τον ΕΟΠΥΥ
στ) επαρκή χρόνο διαβούλευσης».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ