Συμβουλές προς του γονείς δίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με αφορμή τα περιστατικά στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων των τελευταίων ημερών. Η παρεχόμενη πληροφόρηση και οι οδηγίες είναι καθησυχαστικές ως προς τον γενικό πληθυσμό.
Ο ΠΙΣ εξηγεί ότι οι στρεπτόκοκκοι είναι διαχειρίσιμοι καθώς ενδείκνυνται φάρμακα για την αντιμετώπιση αυτών των μικροβίων. Σε σπάνιες περιπτώσεις όταν τα μικρόβια αυτά εισχωρούν στον οργανισμό επιφέρουν βαριά νόσο με τραγική κατάληξη. Ωστόσο, θα πρέπει οι γονείς των μικρών παιδιών αλλά και οι ευαίσθητοι ασθενείς να ζητούν έγκαιρα από τον ιατρό τους διάγνωση και φροντίδα, όταν αντιμετωπίζουν οξέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα.
Επίσης, λόγω των περιστατικών που έχουν εμφανιστεί ο ΠΙΣ σπεύδει να διευκρινίσει ότι «οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις δεν συνιστούν επιδημία, ούτε πανδημία στη χώρα μας, όπως και διεθνώς». Η μόλυνση μπορεί να διαπιστωθεί με την υποβολή σε τεστ ανίχνευσης του στρεπτόκοκκου. Όμως μπορεί αυτά τα τεστ να πωλούνται από τα φαρμακεία, αλλά «δεν προορίζονται για χρήση από τους ασθενείς». Ο ΠΙΣ προειδοποιεί ότι για την αξιόπιστη χρήση τους και διάγνωση της λοίμωξης πρέπει να διενεργούνται από τον κλινικό ή εργαστηριακό γιατρό ή εξειδικευμένο λειτουργό υγείας καθώς κατόπιν ιατρικών οδηγιών.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και ποια μέτρα χρειάζονται
Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοσή του είναι εφικτή μέσω σταγονιδίων κατά τον βήχα ή φτάρνισμα του ασθενή ή του φορέα, και με τη στενή επαφή, ιδιαίτερα στις δερματικές λοιμώξεις. Είναι δυνατή ακόμη μεταδίδεται μέσω επιφανειών ή αντικειμένων που χρησιμοποιούνται από πολλά άτομα (πόμολα, διακόπτες), τα οποία αγγίζουμε με τα χέρια μας και με τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουμε το παθογόνο στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια μας. Πιο ευάλωτα είναι άτομα σε μικρή ηλικία καθώς συχνότερα εμφανίζεται στα παιδιά, ενδεχομένως εξαιτίας της ανεπαρκούς προστατευτικής ανοσίας και ανωριμότητας του ανοσοποιητικού συστήματος. Εύθραυστοι έναντι στον μικρόβιο είναι και άτομα στις μεγάλες ηλικίες, ανοσοκατασταλμένοι ή με σοβαρή χρόνια πάθηση. Σημειώνεται ότι είναι πιθανή η μόλυνση όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά συχνότερη τον χειμώνα και την αρχή της άνοιξης, πιθανότατα λόγω αυξημένου συγχρωτισμού. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστάται σε όλους καλή υγιεινή των χεριών, δηλαδή πλύσιμο των χεριών με τον ενδεδειγμένο σχολαστικό τρόπο. Συγκεκριμένα, τα χέρια θα πρέπει να πλένονται τακτικά με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον ή διαφορετικά θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντισηπτικό χεριών με αιθυλική αλκοόλη 70%. Επίσης, για λόγους προφύλαξης των υπολοίπων θα πρέπει να καλύπτουμε το στόμα μας με τον αγκώνα μας ή ένα χαρτομάντηλο όποτε βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ