Το ποιο θα πρέπει να είναι το μέλλον της νέας υπερσύγχρονης κινητής Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Γ’ ΜΕΘ) προβληματίζει γιατρούς και διοίκηση του Νοσοκομείου Παπανικολάου. Πρόταση έχει κατατεθεί να μετατραπεί μέρος της σε ΜΑΦ.
Υπενθυμίζεται ότι η Κινητή Μονάδα ΜΕΘ 18 κλινών, συνολικού κόστους 2,5 εκ ευρώ έγινε δωρεά από την επιτροπή «Ελλάδα 2021» τον Απρίλιο του 2021 για να καλυφθούν οι ανάγκες των περιστατικών covid-19. Ήδη η δυναμική της έπεσε στις 9 κλίνες, λόγω έλλειψης προσωπικού, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα αφού δεν πιέζεται το ΕΣΥ., σύμφωνα με την εφημερίδα Μακεδονία. Ακόμη μπορεί να μεταφερθεί σε περίπτωση ανάγκης.
Η έλλειψη προσωπικού στάθηκε ανάχωμα ξανά στο παρελθόν, σχεδόν δυο μήνες μετά την λειτουργία της, καθώς το προσωπικό είχε αποσπαστεί σε άλλα τμήματα. Καθώς δεν είχαν γίνει προκηρύξεις χρειάστηκε η παρέμβαση του κ. Πλεύρη για να λυθεί το πρόβλημα. Ακόμη και όταν έγιναν οι προσλήψεις δεν υπήρξε ανταπόκριση, οπότε η Γ’ ΜΕΘ διαθέτει τρεις προσληφθέντες γιατρούς, μία επικουρική, ενώ επιστημονικά υπεύθυνη της μονάδας ορίστηκε η ενταντικολόγος Φωτεινής Αμπατζίδου, από την καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική. Μέχρι τώρα νοσηλεύθηκαν σε αυτήν ασθενείς με κορονοϊό, αλλά μετά την ύφεση του προηγούμενου πανδημικού κύματος νοσηλεύτηκαν και non-covid περιστατικά.
Συνολικά στο νοσοκομείο διατίθενται 15 κλίνες στη Α’ ΜΕΘ, 15 στη Β’ ΜΕΘ και 18 στη Γ’ ΜΕΘ (λειτουργούν μόνο οι 9). Με την αλλαγή του «τοπίου» της πανδημίας κα τέθηκε πρόταση για την διαχείριση των 48 συνολικά κλινών ΜΕΘ. Με δεδομένο ότι ο εξοπλισμός της ΜΕΘ και της ΜΑΦ είναι ο ίδιος και ότι στις ΜΕΘ παραμένουν ασθενείς που χρειάζονται αυξημένη φροντίδα, ενώ οι ΜΑΘ μετατρέπονται σε ΜΕΘ και πια δεν υπάρχουν αυξημένες ανάγκες προτάθηκε οι ασθενείς που βρίσκονται στην εντατική αλλά συνεχίζουν να χρειάζονται αυξημένη φροντίδα να μεταφέρονται στη Γ’ ΜΕΘ, ώστε να υπάρχουν πάντα διαθέσιμα κρεβάτια για οξεία περιστατικά στις δυο άλλες ΜΕΘ.Υπόψη λήφθηκε πως η Γ’ ΜΕΘ καλύπτει έκτακτες ανάγκες και ως κινητή μονάδα δεν τηρεί κάποιες προδιαγραφές των ΜΕΘ. Η αντιπρόταση του Επιστημονικού Συμβουλίου
Ωστόσο, το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου Παπανικολάου συνυπολογίζοντας τις προτάσεις των εντατικολόγων των δυο μονάδων αλλά και τις αντιδράσεις από την ιατρική ομάδα της Γ΄ ΜΕΘ πρότεινε η μονάδα να λειτουργεί και για περιστατικά κορονοϊού αλλά ταυτόχρονα να παρέχει ασθενείς που χρήζουν αυξημένης φροντίδας, αφού χωριστεί στα δυο. Η πρόταση είναι εφικτή χάρη στη χωροταξία της ΜΕΘ.
Όμως η Γ’ ΜΕΘ είναι χαρακτηρισμένη από το υπουργείο Υγείας ως ΜΕΘ για COVID-19 περιστατικά και η διοίκηση του νοσοκομείο πρέπει να την εντάξει στον οργανισμό ώστε να αποφασίσει πως θα τη διαχειριστεί. Έως τώρα ΜΑΦ λειτουργούσε στην πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου. Ως υποβάθμιση αντιμετωπίζουν την εξέλιξη αυτοί οι ιατροί της Γ’ ΜΕΘ επικαλούμενοι τον υπερσύχρονο εξοπλισμό για ΜΕΘ και βαρέως πάσχοντες ασθενείς, όχι μόνο για κορονοϊό αλλά και άλλα περιστατικά.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ