Ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών βρέθηκε στο επίκεντρο της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας. Προτεραιότητα παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων και όχι των παιδιών, ενώ δεν αποκλείεται τελικά να γίνει σύσταση για τον εμβολιασμό μόνο των παιδιών, που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από την covid-19.
Η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι η έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) την Παρασκευή για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, δεν ισοδυναμεί με σύσταση για τον εμβολιασμό. Το θέμα θα εξεταστεί από την Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη πολλούς παράγοντες, όπως η πορεία της νόσου, η συμμετοχή των παιδιών στην εξάπλωση του ιού κλπ.
Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι πρόσφατα οι ΗΠΑ και ο Καναδάς αποφάσισαν τον εμβολιασμό των παιδιών, αλλά τόνισε για μία ακόμη φορά ότι στη χώρα μας πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων και των ατόμων, που είναι αυξημένου κινδύνου από τη νόσο covid-19.
Πάντως, αναφέρθηκε στα στοιχεία της έγκρισης του εμβολίου από τον ΕΜΑ. Η έγκριση βασίστηκε σε μελέτη, στην οποία πήραν μέρος σε 2.260 παιδιά. Η μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν ανοσογόνο σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους ενήλικες. Από τα 1.005 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο κανένα δεν ανέπτυξε τη νόσο, ενώ στα 978 παιδιά, που δεν εμβολιάστηκαν 16 προσβλήθηκαν από τη νόσο.
Όσον αφορά την ασφάλεια, παρατηρήθηκαν ήπιες συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες όπως και σε άλλα παιδιά εμβόλια (ερεθισμός και πόνος στο σημείο εφαρμογής του εμβολίου, κεφαλαλγία κλπ). Πάντως, η επιτροπή που γνωμοδότησε θετικά σημείωσε ότι λόγω του μικρού αριθμού των παιδιών δεν ήταν δυνατό να διαπιστωθούν πιθανές σπάνιες παρενέργειες και συνέστησε αυστηρή επιτήρηση χρήσης του στα παιδιά.
Να σημειωθεί ότι η κα Θεοδωρίδου ξεκίνησε την τοποθέτηση της, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια της 44χρονης που έχασε τη ζωή της στην Κρήτη μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca. Μάλιστα, η καθηγήτρια ξεκαθάρισε ότι ο θάνατος της οφείλεται στο σπάνιο σύνδρομο που έχει συνδεθεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Από την πλευρά του ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών και τις παραδόσεις εμβολίων. Μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 100.000 εμβολιασμοί και συνολικά 5.570.000 εμβολιασμοί:
Όσον αφορά τις δόσεις ανά εταιρεία και τη χρήση τους, μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί:
Το Σάββατο έγιναν διαθέσιμα όλα τα εμβόλια στα άτομα 30-34 ετών. Μέχρι σήμερα, έχει κάνει τη μία δόση το 17% και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού θα έχουν εμβολιαστεί το 29%. Την Πέμπτη 3 Ιουνίου θα παραληφθούν 78.000 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και χρησιμοποιηθούν για να ανοίξουν νέα ραντεβού στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών.
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πάντως ότι σύντομα η ομάδα αυτή θα αποκτήσει πρόσβαση και στα τρία διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna και J&J) καθώς το εμβόλιο της AstraZeneca δεν ενδείκνυται για άτομα κάτω των 30 ετών. Ακόμη, είπε πως την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνουν ανακοινώσεις για το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμών, που αφορά κατάκοιτα άτομα.
Τέλος, αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών στα νησιά. Εξήρε το παράδειγμα της Κύθνου, όπου το 93% έχει κάνει μία δόση και το 79% έχει εμβολιαστεί πλήρως και βελτίωση παρατηρείται στη Σύρο όπου το ποσοστό εμβολιασμών αυξήθηκε από 12% σε 30%. Αντιθέτως, προβλήματα παρατηρούνται σε Σάμο, Νάξο, Κεφαλονιά και Κάλυμνο.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ