Στη δημιουργία 16 Κέντρων Τραύματος στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ θα προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας. Τον σχεδιασμό παρουσίασε στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Από τα τροχαία ατυχήματα προκύπτουν οι περισσότεροι τραυματίες ηλικίας από 18 έως 55 ετών και σε πολλές περιπτώσεις αποκτούν κάποια αναπηρία, ή οδηγούνται στον θάνατο κυρίως νέοι 15-29 ετών. Αναγκαία κρίνεται η ταχεία μεταφορά των τραυματιών από το σημείο του συμβάντος στο κατάλληλο νοσηλευτικό σχηματισμό και στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Σημειωτέον είναι πως μόνο το χρονικό διάστημα 2021-2023, προκλήθηκαν 1.843 θάνατοι, ενώ 1.764 ζουν με συνοδό αναπηρία μετά από ένα τροχαίο ατύχημα. Συνεπώς, χρειάζεται μέριμνα για την παροχή άμεσης ιατρικής φροντίδας.
Ειδικότερα, το Εθνικό Συστήμα Τραύματος θα περιλαμβάνει:
α) τη σύσταση Κέντρων Τραύματος σε κάθε Νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΚΤ),
β) τη λειτουργία και αναδιοργάνωση τους με ειδική διατομεακή στελέχωση και εξοπλισμό,
γ) την αναβάθμιση των υπαρχουσών δομών,
δ) την εκπαίδευση- κατάρτιση του εμπλεκόμενου ανθρωπίνου δυναμικού και κυρίως
ε) τη σύμπραξη με αρμόδιους φορείς, ώστε να επιτευχθεί η ταχεία μεταφορά του τραυματία/ ασθενούς.
Σε ότι αφορά στα Κέντρα Τραύματος, στα συστήματα υγείας που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες διαπιστώθηκε η ελάττωση της θνησιμότητας, η εξασφάλισης της αναστρεψιμότητας της βλάβης και ο μετριασμός του συναισθηματικού και οικονομικού κόστους για τους τραυματίες- ασθενείς, τις οικογένειές τους και το Κράτος. Επιδίωξη είναι να καλύπτονται οι ανάγκες της Ελλάδας, από την επείγουσα προνοσοκομειακή περίθαλψη έως την ενδονοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός συνολικά σύγχρονου συστήματος υγείας.
Ήδη στις δομές που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Τραύματος, διεξάγεται τεχνικός έλεγχος και επανασχεδιασμός, εφόσον απαιτείται. !Πρόκειται για αξιολόγηση των Χώρων Αναζωογόνησης εντός των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, έτσι ώστε να καταστούν πλήρως λειτουργικά και αποτελεσματικά Κέντρα Τραύματος.
«Τα Κέντρα Τραύματος και οι μονάδες αναζωογόνησης προσφέρουν άμεση αντιμετώπιση του τραύματος και δημιουργούν ελπίδα για πλήρη ανάρρωση, αναστρεψιμότητα της βλάβης και τελικά μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Με τη θέσπιση πλαισίου για Εθνικό Σύστημα Τραύματος, εκπέμπεται ένα σαφές μήνυμα: η Ελλάδα δεσμεύεται να παρέχει το υψηλότερο επίπεδο περίθαλψης και φροντίδας στους ανθρώπους της και δημιουργεί ένα σταθερό κλίμα εμπιστοσύνης. Αυτή η δέσμευση, όχι μόνο θα σώσει ζωές, αλλά και θα ενισχύσει τη συνολική ευημερία του πληθυσμού μας. Συστήνοντας ένα ενιαίο και Εθνικό Σύστημα Τραύματος, μειώνουμε την αναπηρία, τον θάνατο και τον πόνο για αμέτρητους τραυματίες, κυρίως τροχαίων και τις οικογένειές τους», κατέληξε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ