Την ανάγκη αλλαγών που προτείνει το ιατρικό προσωπικό της χώρας για το ΕΣΥ επιβεβαιώνουν ευρήματα έρευνας σε πολίτες και γιατρούς. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποίηση από το καλό επίπεδο υπηρεσιών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά εκφράζει την δυσανασχέτησή του από το έλλειμα καλής οργάνωσης.
Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) σε 13 Περιφέρειες της χώρας με τη συμμετοχή 1198 πολιτών και 700 γιατρών. Αναλυτικά, σε ερώτηση για την γενική ικανοποίηση από τις προσφερόμενες Υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας ικανοποιημένο δηλώνει μόνο το 41,535% και συγκεκριμένα από τις δημόσιες δομές υγείας η ικανοποίηση περιορίζεται στο 40,653%.
Όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σε τι οφείλεται η ικανοποίησή τους το 87,6% απαντά στο πολύ καλό /καλό επίπεδο ιατρικού προσωπικού το 87%, αντίστοιχα του νοσηλευτικού προσωπικού το 69,8%, στην καλή/πολύ καλή οργάνωση το 45,5% κ.ά.
Ανάλογα, η δυσαρέσκεια αποδίδεται στο μεγαλύτερο ποσοστό 74% στην όχι καλή οργάνωση και 52,4% στην όχι καλή αναλογία προσωπικού/ασθενών , στον όχι καλό εξοπλισμό το 37,8%, στις όχι καλές κτιριακές εγκαταστάσεις το 36,4% και σε μικρότερα ποσοστά 25,6% στο όχι καλό επίπεδο ιατρικού προσωπικού και αντίστοιχα 18,5% νοσηλευτικού προσωπικού.
Σε ότι αφορά την διαχείριση της πανδημίας και συγκεκριμένα για την λειτουργία του ΕΣΥ ικανοποιημένο δήλωσε το 48,785%. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι οι περισσότεροι επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία (40,6%) και το 31,6% νοσοκομεία, το 14% συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, 7,5% Κέντρα Υγείας-Ιατρεία ΠΕΔΙ και 3,45 ιδιωτικά πολυιατρεία/κλινικές.
Σε ότι αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τους ιδιώτες γιατρούς ή ιδιωτική κλινική, το 84,3 % δηλώνει ικανοποιημένο και από τα δυο.
Σε ερώτηση εάν τα τελευταία δυο-τρία χρόνια, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας έχει βελτιωθεί ή έχει χειροτερεύσει το 35,1% απάντησε ότι έχει βελτιωθεί , το 34,5% ότι ούτε βελτιώθηκε ούτε χειροτέρευσε και το 22.6% ότι έχει χειροτερεύσει.
Ωστόσο, κατά τη τελευταία τριετία το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει ανέλθει, σύμφωνα με το 65,12% των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Τι απαντούν οι πολίτες για τις προτάσεις του ΠΙΣ
Αξιοσημείωτο είναι πως το 66,189% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στον προσωπικό ιατρό, ενώ οι γιατροί απάντησαν στο 42,9% ότι αντιμετώπισαν αρνητικά τις ρυθμίσεις για τον οικογενειακό γιατρό. Εν γένει σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες γιατρούς (49,7%) δηλώνουν πως αξιολογούν το σύστημα υγείας της χώρας ούτε θετικά ούτε αρνητικά, αλλά τις αλλαγές της νομοθεσίας για την υγεία το 37,7% τις θεωρεί θετικές.
Ωστόσο, το 58,9% των γιατρών ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετεί τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξηθεί, ενώ ως σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα το γιατρών 41,1% θεωρεί την προσπάθεια απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος αλλά και τις γενικότερες υλικοτεχνικές ελλείψεις του δημόσιο τομέα Υγείας(20,6%). Σε ότι αφορά την απώλεια του επιστημονικού κεφαλαίου από την χώρα (brain drain) το 52,6% θεωρεί κύριο λόγο τους χαμηλούς μισθούς και στη συνέχεια τις κακές συνθήκες εργασίας (11,4%).
Τι απαντούν οι γιατροί για τις προτάσεις του ΠΙΣ
Χαρακτηριστική είναι και η μεγάλη στήριξη της πρότασης του ΠΙΣ για αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ ανάλογα με τις αποδοχές των συναδέλφων τους στην Ευρώπη, αλλά και στη προσφορά κινήτρων, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός του προσωπικού σε νοσοκομεία σε απομακρυσμένες, άγονες και νησιωτικές περιοχές. Επίσης, θετικοί είναι πολίτες και γιατροί στην αύξηση ανθρώπινων πόρων.Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε δράσεις προκειμένου να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας των γιατρών που υπηρετούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τη συνακόλουθη βελτίωση των ιατρικών υπηρεσιών στην ελληνική κοινωνία.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ