Να ξεχάσουν ότι ξέρουν καλούνται ασθενείς, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αφού η επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές προϋποθέτει την άμεση υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων στο χώρο, πριν το τελικό «deal».
Οι απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνονταν στο κείμενο με τα λεγόμενα προαπαιτούμενα μέτρα, το οποίο και ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Τα μέτρα αυτά είναι:
1. Η επαναφορά της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία για όλα τα φάρμακα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αίρεται η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας κατά τη συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή πριν λίγες εβδομάδες με απόφαση του υπουργού Υγείας, συναντώντας την επιδοκιμασία των εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου αλλά και συλλόγων ασθενών.
2. Ο καταλογισμός και η είσπραξη του clawback από τον ΕΟΠΥΥ σε όλες τις μορφές περίθαλψης για το 2015.
Και στην περίπτωση αυτή ισχύει το «πριν ο πετεινός λαλήσει 3 φορές»… Τον περασμένο Μάιο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε προαναγγείλει τη σταδιακή κατάργηση της αυτόματης επιστροφής και του συμψηφισμού χρημάτων από ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή όταν οι δαπάνες υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Με τη διατήρηση του clawback ουσιαστικά μιλάμε για διεύρυνση της συγκεκριμένης επιβάρυνσης, καθώς τα έσοδα του Οργανισμού βαίνουν συνεχώς μειούμενα ενώ πιθανή θα πρέπει να θεωρείται και η περαιτέρω μείωση των προϋπολογισθέντων δαπανών που θα προκύψουν από τη νέα συμφωνία.
3. Αναπροσαρμογή της τιμής πολλών διαγνωστικών εξετάσεων.
Στην ίδια βάση, δηλαδή του εξορθολογισμού των δαπανών, πέραν του clawback, προωθείται και η περιστολή απευθείας του κόστους ορισμένων απεικονιστικών εξετάσεων, καταφέροντας ένα καίριο πλήγμα κυρίως στις μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου.
4. Μείωση της τιμής όλων των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους, στο 50% της τιμής που είχαν πριν την απολέσουν. Αντίστοιχα, η τιμή των αντιγράφων τους θα πρέπει να μειωθεί στο 32,5% της προαναφερόμενης τιμής.
Το μέτρο επιβαρύνει τις πολυεθνικές που διαθέτουν σημαντικά πρωτότυπα σκευάσματα που έχασαν την πατέντα τους πριν το 2012, αφού ήδη ίσχυε από εποχής Λοβέρδου για τα φάρμακα που είχαν χάσει την πατέντα τους από το 2012 και μετά.
Όλα τα προαναφερόμενα, βέβαια, βρίσκονται σε πλήρη συνάρτηση με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και τους νοσοκομειακούς προϋπολογισμούς, η διαμόρφωση των οποίων θα αποτυπώνεται στο τελικό κείμενο της συμφωνίας.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ