Αύξηση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια αναμένουν οι ειδικοί, με σπουδαίες επιπτώσεις για τα συστήματα υγείας των χωρών.
Από το σύνδρομο υπολογίζεται ότι πάσχουν ήδη 26 εκατομμύρια παγκοσμίως. Στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών προσδιορίζεται στις 100 χιλιάδες.
Όπως αναφέρθηκε στο 5ο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδας (ΕΕΚΕ), η πρόγνωση για την αύξηση των ασθενών εδράζεται αφενός στη γήρανση του πληθυσμού κι αφετέρου στην καλύτερη αντιμετώπιση των νοσημάτων-αιτών, κυρίως όμως στη βελτίωση της επιβίωσης της καρδιακής ανεπάρκειας αυτής καθαυτής.
Ο επιπολασμός των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια σε συνδυασμό με την εισαγωγή νέων φαρμακευτικών θεραπειών αλλά και συσκευών, θα ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερη “πίεση” στα συστήματα υγείας τα οποία επιβαρύνονται ετησίως με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ειδικοί εκτιμούν, πιο συγκεκριμένα, πως οι δαπάνες για την καρδιακή ανεπάρκεια σχεδόν θα διπλασιαστούν σε βάρος 10ετίας!
Κατά συνέπεια, υπογραμμίστηκε στο συνέδριο, είναι καταφανής η ανάγκη για μείωση της νοσηρότητας του συνδρόμου. Δηλαδή, για πρόληψη των επανανοσηλειών.
Η κρίση πλήττει την καρδιά των Ελλήνων
Οι καρδιολόγοι “έκρουσαν”, ταυτόχρονα, τον “κώδωνα του κινδύνου” και για το σοβαρό αντίκτυπο της κρίσης και των οικονομικών προβλημάτων που βιώνουν οι πολίτες στην υγεία τους.
Όπως τόνισαν, στη χώρα μας παρατηρείται αύξηση των καρδιολογικών περιστατικών που αγγίζει το 20-30%, ενώ αύξηση παρατηρείται και στα βαρέα περιστατικά. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι η μείωση της ηλικίας των ανθρώπων με καρδιακά προβλήματα και με εμφράγματα, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 40 έτη.
Κύριος ενοχοποιητικός παράγοντας ως γνωστόν είναι το άγχος. Άλλοι ενοχοποιητικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, η κακή διατροφή, αλλά και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ