Η οδοντιατρική φροντίδα δεν αποτελεί μόνο αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη. Επειδή όμως, μπορεί να είναι ακριβή, πρέπει να ενταχθεί στη Δημόσια Υγεία. Ωστόσο, μόλις 880 οδοντίατροι καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, την ώρα που η κρίση απειλεί με αφανισμό πολλά οδοντιατρεία. Αυτά τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, σε Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 33ου Πανελληνίου Οδοντιατρικού Συνεδρίου (22 – 24 Νοεμβρίου, Caravel).
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), Χειρουργός Οδοντίατρος Αθανάσιος Κατσίκης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Οδοντιατρική Σχολής Αθηνών και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Παναγιώτης Ε. Λαγουβάρδος, είναι αποδεδειγμένο, βάσει μελετών, ότι ασθένειες όπως η περιοδοντίτιδα, αποτελούν δίοδο μικροβίων και μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, συνεχείς φλεγμονές ούλων και γενικά κακή στοματική υγιεινή συντελούν στην αδυναμία ρύθμισης του διαβήτη, διατηρώντας το σάκχαρο σε υψηλά επίπεδα.
Όπως ανέφερε ο κ. Κατσίκης, υπάρχουν 700 νοσήματα πρώιμης εκδήλωσης από το στόμα, τα οποία καλείται και μπορεί να διαγνώσει ο γενικός οδοντίατρος. Ένα συχνό τέτοιο παράδειγμα είναι οι ενδείξεις για καρκίνο του στόματος σε καπνιστές. Σχολιάζοντας τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ, οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα επηρεάσουν καθοριστικά τη Δημόσια Υγεία, αλλά είναι σημαντικό η μετάβαση να μη γίνει με τρόπο που θα βρεθούν εργαζόμενοι άνεργοι, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ δεν πρέπει να επηρεαστεί ούτε η παροχή υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς και ειδικά των περιφερειακών μονάδων, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε Νοσοκομεία. Παρά ταύτα, επιχειρείται μέσω των 880 περίπου οδοντιάτρων του ΙΚΑ –ΕΤΜ και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ να εξυπηρετηθούν περί τα 10 εκατομμύρια ασφαλισμένων (ΙΚΑ –ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΕΤΑΑ ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ).
Την ίδια ώρα, σ’ αυτή τη συγκυρία με την ισοπεδωτική πολιτική πολλά οδοντιατρεία απειλούνται με αφανισμό. Όπως τονίστηκε, «η αδυναμία παροχής ασφαλιστικής κάλυψης οδοντιατρικής προς τους ασφαλισμένους από το Κράτος, αποτέλεσμα των εξευτελιστικών αμοιβών έρχονται να επιδεινώσουν το βαθύ ρήγμα στα οικονομικά του ιατρείου. Οι συνέπειες αυτών, επιφέρουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, δεδομένου ότι λόγω της σοβαρής οικονομικής μείωσης των οικονομικών του ελευθεροεπαγγελματία οδοντιάτρου, υπάρχει αδυναμία καταβολής εισφορών προς το Ασφαλιστικό Ταμείο [….] με αποτέλεσμα τη μείωση ασφαλιστικών πόρων στο Ταμείο και τη διασάλευση της σχέσης εργαζόμενου-συνταξιούχου που ήταν πέντε προς έναν».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ