Χαμένες ευκαιρίες και χαμένα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που θα μπορούσαν να καλύψουν μεγάλο μέρος των φαρμακευτικών αναγκών των πολιτών και να συνεισφέρουν σημαντικά στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία, είναι ο “λογαριασμός” από το απωθητικό πλαίσιο κλινικών μελετών στη χώρα μας.
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) κάνει λόγο για “εκδίωξη των κλινικών μελετών και αποεπένδυση από τη φαρμακοβιομηχανία”, αποτέλεσμα και των νέων μέτρων. Τα εν λόγω μέτρα, βέβαια, επιφέρουν επιπλέον πλήγματα, απειλώντας με περαιτέρω συρρίκωνση θέσεων εργασίας και επιπρόσθετες αποσύρσεις προϊοντων, όταν τα τελευταία 2 χρόνια έχουν φύγει από την αγορά 70 φάρμακα.
Οι αριθμοί μαρτυρούν την πραγματικότητα.
“Περισσότερα από 75 δισ. ευρώ επενδύονται στην κλινική έρευνα διεθνώς, ενώ 30 είναι τα δισεκατομμύρια που επενδύονται στην Ευρώπη“, τόνισε, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών, ο Γιάννης Χονδρέλης, Sr. Manager Clinical Operations & Regulatory Affairs της Pharmaserve-Lilly. Ωστόσο, στη γενική κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση… από το τέλος, με επένδυση μόλις 80 εκατ. ευρώ. Το παράδειγμα του Βελγίου παραμένει φωτεινό, καθώς η χώρα προσελκύει περίοπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τέτοιων μελετών, που επιτρέπει την κάλυψη σχεδόν του 50% των αναγκών των πολιτών στα φάρμακα.
Ωστόσο, στις μόλις 150 νέες κλινικές μελέτες ετησίως θα συμμετάσχουν πάνω από 4 χιλιάδες ασθενείς, σε βάθος τριετίας, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ιατρική παρακολούθηση και είναι πλήρως καλυμμένοι ιατροφαρμακευτικά, όπως εξήγησε ο κ. Χονδρέλης.
Η ανάπτυξη των κλινικών μελετών, λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει “θεραπευτική προσέγγιση” και για τα οικονομικά του κράτους. “Η χώρα πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει τις επενδύσεις που δικαούται σε κλινική έρευνα και να τις τριπλασιάσει σε βάθος τριετίας, φθάνοντας μέχρι και τα 250 εκατ. ευρώ το χρόνο”, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Σπύρος Φιλιώτης.
Μάλιστα, το 20%, ήτοι 16 εκατ. ευρώ, αποδίδεται στο ελληνικό δημόσιο, 12 εκατ. ευρώ καταλήγουν στα συμμετέχοντα νοσοκομεία και 4 εκατ. ευρώ στους φορείς οικονομικής διαχείρισης, όπως σημείωσε ο κ. Χονδρέλης.
Στην απουσία ισχυρής βούλησης, προστίθενται βασικά εμπόδια στη διεξαγωγή κλινικών μελετών, με βασικότερο αγκάθι τη γραφειοκρατία. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις εντοπίζονται στο χρόνο υπογραφής της σύμβασης από τα Νοσοκομεία και τους Φορείς Οικονομικής Διαχείρισης. “Αυτό αποτελεί και το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε“, ανέφερε ο κ. Χονδρέλης. Αρκεί να σημειώσουμε ότι στο Βέλγιο ο χρόνος έγκρισης ή απόρριψης του αιτήματος για μια κλινική μελέτη είναι περίπου 15 με 30 ημέρες. Στην Ελλάδα μπορεί να κρατήσει και 6 μήνες.
“Πάγιο αίτημα μας να δημιουργηθεί ένας φορέας δημοσίου που θα αναλάβει να σχεδιάσει και να εφαρμόζει τους νόμους γύρω απο την κλινική έρευνα, στα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ“, δήλωσε απο την πλευρά του ο κ. Φιλιώτης.
“Η Ημέρα Κλινικών Μελετών θα μπορούσε να αποτελεί εκείνο το συμβολικό ορόσημο για την αξιοποίηση τους και στη χώρα μας, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Η σημερινή ημέρα, δυστυχώς για την πατρίδα μας, δεν είναι η αφετηρία ενός νέου ξεκινήματος. Δεν περιγράφει μια Ελλάδα που μπορεί. Είναι η οδυνηρή υπόμνηση μιας διαρκούς πορείας χαμένων ευκαιριών, καθότι οι αποφάσεις που έλαβε το Υπουργείο Υγεία για τη φαρμακευτική πολιτική, επιφέρουν δραματικές συνέπειες, πρωτίστως για τους Έλληνες ασθενείς, αλλά και για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Τα νέα μέτρα συνιστούν ακραία οπισθοδρόμηση, καθώς ακυρώνουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις αναγκαίες γι’ αυτούς θεραπείες και τους μετατρέπουν σε Ευρωπαίους πολίτες μειωμένων δικαιωμάτων και προσδοκιών. Η Πολιτεία σαφώς και πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εκείνες οι οποίες εξοικονομούν πόρους, προάγουν την εξωστρέφεια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στηρίζουν τους Έλληνες ασθενείς, για να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες. Και όχι στα μέτρα που ετοιμάζεται να εφαρμόζει. Δυστυχώς η κλεψύδρα αδειάζει“.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ