Με γρίπη μας υποδέχεται το 2015, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία εβδομάδα του 2014, αν και οι αριθμοί δεν είναι υψηλοί, ωστόσο ο ιός εμφανίζει ανοδική τάση.
Συγκεκριμένα, κατά την 52η εβδομάδα (22-28 Δεκεμβρίου) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση, ενώ έως και το μεσημέρι της 31ης Δεκεμβρίου είχαν 4 άτομα είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ, ένας εξ αυτών είχε προέλθει από το εξωτερικό, ενώ 2 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους.
Στην Ευρώπη η κατάσταση είναι σοβαρότερη, αφού βάσει των στοιχείων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για την ίδια εβδομάδα, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ το ευρωπαϊκό Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας, διαπίστωσε πως το επίπεδο νοσηρότητας της γρίπης στις χώρες της Ευρωπης αυξήθηκε από το 9% στο 13% μέσα σε μία εβδομάδα.
Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), «κοινή διαπίστωση των υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι ότι το προεξάρχον στέλεχος που ευθύνεται φέτος για την υψηλή νοσηρότητα της γρίπης είναι ο υπότυπος H3N2, ο οποίος όμως δε συμπεριλήφθηκε στους υποτύπους του αντιγριπικού εμβολίου 2014-2015. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC), το εμβόλιο περιείχε τους πιο επικίνδυνους και τους πιο ύποπτους για το βόρειο ημισφαίριο υποτύπους και όχι τον H3N2 που τελικά «χτύπησε». Ο υπότυπος αυτός απομονώθηκε μέχρι στιγμής σχεδόν στα μισά επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης ανά την Ευρώπη».
Πρέπει όμως να υπογραμμιστεί, πως η απουσία άλλων υποτύπων της γρίπης στα φετινά κρούσματα δείχνει πως ο εμβολιασμός για τα υπόλοιπα στελέχη ήταν επαρκής.
«Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία του ECDC για το 2015, το στέλεχος της γρίπης A (H5N1) είναι θανατηφόρο φέτος στο 60% των προσβληθέντων, έχει όμως σποραδική εμφάνιση κυρίως στην Αφρική και στην Ασία», υπογραμμίζει ο ΠΙΣ, τονίζοντας πως είναι απαραίτητο να τηρούνται όλα τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του ιού της γρίπης.
«Ιδιαίτερα σημαντικός σε μια επερχόμενη επιδημία γρίπης είναι να είναι εμβολιασμένοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Νοσοκομειακή περίθαλψη, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά και η μετάδοση του ιού μέσα στο υγειονομικό προσωπικό», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ