Τις θέσεις της ανέδειξε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ζητώντας στήριξη της Πολιτείας παρουσιάζοντας στοιχεία για την ελλιπέστατη οδοντιατρική περίλθαψη στην χώρα μας που μετακυλίεται ως έξοδο στις πλάτες των πολιτών . Τα πλεονεκτήματα και η εξοικονόμηση πόρων από τη μέριμνα για την Στοματική Υγείας αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν από την Πολιτεία αναλύθηκαν από την ΕΟΟ.
Το 2024 έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος Στοματικής Υγείας» και η ΕΕΟ επισημαίνει ότι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η συμβολή της στοματικής υγείας στη συνολική υγεία, την ποιότητα ζωής και την κοινωνική ευημερία είναι πολυδιάστατη, όπως επεσήμανε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Α. Δεβλιώτης. Η δε επένδυση στη Στοματική Υγεία (πρόληψη και θεραπεία νόσων του στόματος) έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πολλαπλάσιων πόρων για το Σύστημα Υγείας λόγω μείωσης των αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας διαβητικών ασθενών. Επιπρόσθετη είναι η εξοικονόμηση πόρων λόγω καλής στοματικής υγείας σε ασθενείς με άλλα χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, Αλτσχάιμερ, κτλ.).
Στην Ελλάδα η οδοντιατρική περίθαλψη επλήγη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, καθώς την τελευταία δεκαπενταετία εξανεμίστηκε η ισχνή -ούτως ή άλλως- δημόσια χρηματοδότηση της οδοντιατρικής φροντίδας. Σήμερα, όπως περιέγραψε ο κ. Δεβλιώτης, η δημόσια οδοντιατρική δαπάνη ως ποσοστό της συνολικής οδοντιατρικής δαπάνης, στην Ελλάδα, αγγίζει το 0% ενώ ο μ.ο. της Ε.Ε. είναι 31% (OECD 2021). Επιπλέον, μειώθηκαν, σχεδόν, κατά 72% οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας (ΕΛΣΤΑΤ 2022). Οι ιδιωτικές δαπάνες για την οδοντιατρική υγεία αποτελούν το 38.2% των συνολικών δαπανών για την υγεία στην πατρίδα μας, ποσοστό όνειδος για Ευρωπαϊκή χώρα, όταν ο μέσος Ευρωπαϊκός χώρος είναι το 14% (ΕΛΣΤΑΤ 2015-2017). Ως αποτέλεσμα των παραπάνω οι πολίτες δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα προσφυγής στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα, ο δημόσιος οδοντιατρικός τομέας είναι υποστελεχωμένος και με σοβαρά ελλείμματα σε υποδομές και οργάνωση. Όλα αυτά συντέλεσαν στην όξυνση των ανισοτήτων και τη συνολική υποβάθμιση του επιπέδου στοματικής υγείας του πληθυσμού. Σύμφωνα με την νεότερη έρευνα , το προηγούμενο έτος περίπου 1 στους 2 Έλληνες (46,8%) χρειάστηκαν οδοντιατρική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία, αλλά το 32,ο% όσων χρειάστηκαν οδοντιατρική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία δεν την έλαβε κάθε φορά που χρειάστηκε. Σημειώνεται πως 9 στους 10 πολίτες (87,5%), δήλωσουν οικονομικούς λόγους. Η ανάγκη για οδοντιατρική εξέταση ή θεραπεία που δεν ικανοποιήθηκε στονπληθυσμό ηλικίας 16 ετών και άνω, για τα έτη 2018-2022, ήταν σταθερή μεταξύ 28-32% των ερωτηθέντων. Όπως τόνισε ο κ. Δεβλιώτης η διαχρονική εγκατάλειψη της Στοματικής Υγείας από την Πολιτεία είναι πολιτικά ανεπίτρεπτη, κοινωνικά άδικη, επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία και πρέπει να λάβει τέλος. Κινήσεις όπως το καθολικό προληπτικό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών Dentist Pass, η επανασύσταση της Εθνικής Επιτροπής Στοματικής Υγείας, η συμπερίληψη οδοντιάτρου στο νέο θεσμό των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) είναιαναμφισβήτητα θετικές, αλλά δεν αρκούν.
1. Επαρκής και σταθερή χρηματοδότηση της Στοματικής Υγείας και Οδοντιατρικής Φροντίδας με το 5% των δημόσιων δαπανών για την υγεία να κατευθύνονται στη Στοματική Υγεία και την Οδοντιατρική Φροντίδα (Ρήτρα Στοματικής Υγείας).
2. Ασφαλιστική κάλυψη της οδοντιατρικής περίθαλψης όλων των Ελλήνων πολιτών με όρους αξιοπρέπειας και ελεύθερης επιλογής- Ουσιαστική επανένταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέσω της συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες οδοντιάτρους.
3. Χάραξη και υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής Στοματικής Υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας για όλο τον πληθυσμό.
4. Κάλυψη των κενών του ΕΣΥ με την πρόσληψη οδοντιάτρων – μόνιμου προσωπικού. Πρόκειται για κίνηση επιτακτικής σημασίας λόγω της δραματικής υποστελέχωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των υψηλών ακάλυπτων αναγκών οδοντιατρικής περίθαλψης του πληθυσμού. Με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που συγκέντρωσε η Εθνική Επιτροπή Στοματικής Υγείας, σε σύνολο 649 οργανικών θέσεων οδοντιάτρων του Ε.Σ.Υ., καλύπτονται μόλις 380 θέσεις! 5. Άμεση επαναφορά του πιστοποιητικού Οδοντοστοματολογικής Εξέτασης στο ατομικό δελτίο υγείας των μαθητών (Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή). Αυτό έπρεπε να γίνει κατευθείαν με την έναρξη του Dentist Pass, το οποίο προφανώς πρέπει να παγιωθεί ως θεσμός, με τη διεύρυνση των ηλικιακών ορίων τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 16 ετών. 6. Ένταξη στα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του σχεδιασμού και υλοποίησης της Πανελλαδικής Επιδημιολογικής Έρευνας αξιολόγησης του επιπέδου στοματικής υγείας και εκτίμησης αναγκών υγείας.
7. Ένταξη στα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της δημιουργίας Παρατηρητηρίου Στοματικής Υγείας/Κέντρου Μελέτης Ανισοτήτων & ΠολιτικώνΣτοματικής Υγείας (Oral Health Observatory).
8. Ανάπτυξη και Λειτουργία Κινητών Μονάδων Στοματικής Υγείας για παρέμβαση σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πρόσφυγες, Ρομά, άπορους, εξαρτημένους, ψυχικά πάσχοντες, κ.α.). Σημειώνουμε ότι η παρέμβαση αυτή περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης Δημόσιας Υγείας “Σπύρος Δοξιάδης”.
9. Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Καταγραφής του Καρκίνου του Στόματος. Πρόκειται για αναγκαία παρέμβαση για την αξιολόγηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας μίας εξαιρετικά σοβαρής ασθένειας, την εκτίμηση αναγκών υγείας, το σχεδιασμό των παρεμβάσεων πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ