Σοβαρές ενστάσεις για τις ρυθμίσεις που εισάγει το πολυνομοσχέδιο για Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), γενόσημα και έλεγχο της συνταγογράφησης εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κωνσταντίνος Λουράντος, στη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο κ. Λουράντος εξαπέλυσε βέλη εναντίον της διαδικασίας που θεσπίζει το πολυνομοσχέδιο για την εφαρμογή της απελευθέρωσης των ΜΗΣΥΦΑ.
«Το φάρμακο δεν έχει απλά μια λιανική τιμή, όπως τα υπόλοιπα εμπορεύματα. Η λιανική τιμή εμπεριέχει επιστημοσύνη, γνώσεις ενεργειών και παρενεργειών φαρμάκων, αξίες όπως η υπευθυνότητα, υπηρεσίες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξισώνεται ως κοινό καταναλωτικό προϊόν», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ. «Είναι για τον ασθενή και όχι για τον καταναλωτή. Αυτή είναι και η διαφορά μας με το σούπερ μάρκετ. Φαρμακείο=επιστήμη, σούπερ μάρκετ=κατανάλωση», προσέθεσε.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, στο ίδιο το νομοσχέδιο η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η τιμή των ΜΥΣΥΦΑ θα ανέβει με την απελευθέρως, για αυτό και η τιμή τους για νοσοκομεία θα είναι σταθερή. «Αλλά για το «πόπολο» η τιμή να απελευθερωθεί, να πάει στα ύψη», τόνισε.
Για τους φαρμακοποιούς, κινδύνους κρύβει και το άρθρο 86 παράγραφος 5 του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο προβλέπεται η έκδοση λίστας από τον ΕΟΦ με τις ενδεικτικές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ.
Εκεί, θα αναφέρονται οι ενδεικτικές λιανικές, αλλά πουθενά δε γίνεται αναφορά στις χονδρικές τιμές. Ελλοχεύει, λοιπόν, ο κίνδυνος να δημοσιεύεται ενδεικτική λιανική τιμή από τον ΕΟΦ, να τυπώνεται στη συσκευασία, αλλά η εταιρεία να χρεώνει όσο θέλει χονδρική στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα να χάνεται όλο το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, έκανε, μάλιστα, λόγο για κανιβαλισμό που θα πρέπει να εμποδιστεί, εκτιμώντας πως με τη ρύθμιση αυτή θα μπορούν να έρχονται οι φαρμακοβιομηχανίες και να «απειλούν» τους φαρμακοποιούς να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες, για να αγοράσουν με χαμηλές τιμές ή να πάρουν μικρές ποσότητες χωρίς κέρδος.
Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα και τη θέσπιση κινήτρων για την αύξηση της διείσδυσης τους, ο κ. Λουράντος άφησε να εννοηθεί πως και πάλι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος. «Μπορούμε να τα διαχειριστούμε και να αυξηθεί η διείσδυση τους, εάν αφήσουν τους φαρμακοποιούς να κάνουν ότι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εδώ γίνονται πειράματα, που έχουν αποτύχει», συμπλήρωσε.
Επιπροσθέτως, χαρακτήρισε παράλογα τα πρόστιμα σε φαρμακοποιούς, που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο, από τι στιγμή που «υφίσταται η επιλογή του ασθενούς με την υπογραφή του, αλλά και το «κλείδωμα» συγκεκριμένων σκευασμάτων του θεράποντα ιατρού».
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ μίλησε και για τα αγκάθια του ασφαλιστικού, αλλά και για το θέμα του ωραρίου και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Ειδικά στο θέμα του ωραρίου, ο κ. Λουράντος εκτίμησε πως «δεν είναι δάκτυλος της τρόικας. Είναι δάκτυλος ντόπιων συμφερόντων, που θέλουν να γίνει το ωράριο μπάχαλο, για να μπορέσουν τα μεγάλα κεφάλαια να ιδρύσουν μεγάλες επιχειρήσεις εις βάρος των μικρών».
«Φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός έχει απεριόριστες ικανότητες να ξοδεύει και πρέπει να ανοίγουμε και τις Κυριακές για να ξοδέψει περισσότερα. Μάλλον σε αυτή την κρίση δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι όσο τα μαγαζιά να είναι ανοιχτά ο τζίρος είναι ίδιος, απλώς θα μετατίθεται από μια καθημερινή σε μια Κυριακή», κατέληξε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ