Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ραγδαία άνοδος της παραγωγής οπίου στο Αφγανιστάν, μιας χώρας όπου η έκταση στην οποία καλλιεργείται οπιοπαπαρούνα αυξήθηκε αλματωδώς (+36%) το 2013, σηματοδότησε μια «σημαντική επιδείνωση» της κατάστασης σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο η παγκόσμια προσφορά κοκαΐνης μειώθηκε, καθώς η παραγωγή της υποχώρησε από το 2007 ως το 2012. Πέρυσι η παγκόσμια παραγωγή ηρωίνης «επανήλθε στα υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί» το 2008 και το 2011, ανέφερε το UNODC.
Η υπηρεσία αυτή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σκιαγραφεί μια μικτή εικόνα σε ό,τι αφορά την παγκόσμια κατάσταση στα ναρκωτικά.
Επισήμανε για παράδειγμα ότι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλώνουν μαριχουάνα καθώς έχουν διαμορφώσει την αντίληψη ότι η χρήση της δεν ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία, αλλά από την άλλη περισσότεροι πολίτες στις ΗΠΑ ζητούν βοήθεια για προβλήματα που συνδέονται με τη χρήση της.
Το UNODC παρατηρεί πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουν κατανοητές οι συνέπειες των πρόσφατων εξελίξεων σε επίπεδο νομοθεσίας στις πολιτείες Ουάσινγκτον και Κολοράντο των ΗΠΑ καθώς και στην Ουρουγουάη.
Συνολικά, η χρήση κάνναβης σε παγκόσμιο επίπεδο μοιάζει να μειώνεται, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ιδίως σε χώρες της δυτικής και της κεντρικής Ευρώπης. «Όμως στις ΗΠΑ η αντίληψη περί μειωμένου κινδύνου της κάνναβης έχει οδηγήσει σε μια αύξηση της χρήσης της», ανέφερε το UNODC. Δεν έκανε κάποια εκτίμηση σχετικά με τις αιτίες αυτής της μεταβολής.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των ανθρώπων από 12 ετών και πάνω που έκαναν χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά αυξήθηκε στο 12,1% το 2012 από 10,3% το 2008.
Τις ζωές 200 χιλ. ανθρώπων «θερίζουν» τα παράνομα ναρκωτικά
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Φανδρίδης ο χειρουργός που ανέλαβε την επέμβαση της Μαρέβας Μητσοτάκη
Νέες προοπτικές για την ποιότητα ζωής των ασθενών με Fabry στην Ευρώπη
Έναρξη διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από ιδιωτικά φαρμακεία: Νέα εποχή πρόσβασης για τους ασθενείς
Η προκήρυξη 2Κ/2026 φέρνει τη μεγαλύτερη ενίσχυση φυσικοθεραπευτών στο ΕΣΥ εδώ και 15 χρόνια
CHAMPS και Κέντρα Πρόληψης: Ενστάσεις για τον σχεδιασμό του UNODC στην Ελλάδα
Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας 2026: Καμπάνια «Ζωή σε Κίνηση»















Comments (0)