Τεράστια πρόκληση αντιμετώπισαν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων λόγω των συνθηκών και του μεγάλου αριθμού ασθενών κατά την πανδημία. Σύμφωνα με στοιχεία από το νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» το 62% των ασθενών που νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ του κατάφερε να βγει από την εντατική.
Σε ταχεία προσαρμογή αναγκάστηκαν οι ΜΕΘ καθώς ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκε να νοσηλεύσουν ήταν πολλαπλάσιος αυτού για τον οποίο ήταν σχεδιασμένες, ενώ το προσωπικό τους– εντατικολόγοι, νοσηλευτές ΜΕΘ, φυσικοθεραπευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.
Αναλυτικά, από τον Μάρτιο του 2020 το νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου», ως νοσοκομείο αναφοράς κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας διέθεσε (16/3 – 3/4/20) διέθεσε αρχικά την Β ΜΕΘ, δυναμικότητας 12 κλινών και στη συνέχεια (4/4/2020 έως σήμερα) την Α ΜΕΘ, δυναμικότητας 18 κλινών.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το προσωπικό έδωσε αγώνα για να υπερασπιστεί τις ζωές ασθενών που νοσηλευόταν στις 43 κλίνες: Εκτός από την Α ΜΕΘ διατέθηκαν σταδιακά η Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (7κλίνες) στις 30 Οκτωβρίου, η Β ΜΕΘ (12 κλίνες) στις 9 Νοεμβρίου και 6 κλίνες στις ΜΕΘ εγκαυμάτων στις 17 Νοεμβρίου.
Συνολικά, το προηγούμενο έτος νοσηλεύτηκαν και υποστηρίχθηκαν με επεμβατικό μηχανικό αερισμό 229 ασθενείς :
Από το σύνολο των ασθενών οι 12 νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια του του πρώτου κύματος της πανδημίας και οι 217 κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Α. Επί των ασθενών που διακινήθηκαν (195):
Β. Παραμένουν για νοσηλεία : 34 ασθενείς
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το νοσηλευτικό ίδρυμα «η πανδημία ανέδειξε ότι κανένας σχεδιασμός, σε καμία χώρα δεν ήταν επαρκής. Νέα τμήματα ΜΕΘ ή επεκτάσεις υπαρχόντων χρειάσθηκε να αναπτυχθούν, να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε διεθνώς η έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού».
Για να καλυφθούν οι ανάγκες οι υγειονομικοί εκπαιδεύτηκαν ταχύτατα στη χρήση του προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού και προσάρμοσαν τον τρόπο εργασίας τους στις νέες συνθήκες. Επίσης, τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο το πρόγραμμα εκπαίδευσης C19-SPACE. Το πρόγραμμα περιελάμβανε εκπαίδευση συνολικά 37 επαγγελματιών υγείας σε βασικά αντικείμενα και δεξιότητες της Εντατικής Ιατρικής με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας και απευθυνόταν σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται εκτός ΜΕΘ.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ