Το μεγαλύτερο “αγκάθι στα πλευρά” της φαρμακοβιομηχανίας, το μέτρο της αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης της δαπάνης, φαίνεται πως θα παραμένει καρφωμένο στο ίδιο σημείο.
Ουδεν μονιμότερο του προσωρινού, λέει ο θυμόσοφος λαός και η ρήση έχει ταιριάξει, όπως φαίνεται, άψογα στην περίπτωση του clawback. Το μέτρο ξεκίνησε ως προσωρινό, αλλά είναι μάλλον ξεκάθαρο πλέον ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί σύντομα. Αυτό φάνηκε και από τις τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας.
“Η διατήρηση αυτού του μηχανισμού θα οδηγήσει σε ένα πιο δίκαιο καταμερισμό πόρων”, ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός από το βήμα του 9ου Συνεδρίου “The Future of Healthcare in Greece” και απομάκρυνε όποιο ενδεχόμενο αντικατάστασης του μέτρου.
Κατά τον κ. Ξανθό, παράλληλα, απαιτείται σταδιακή ενίσχυση των κλειστών προϋπολογισμών και ενσωμάτωση του συστήματος των DRGs στην ελληνική πραγματικότητα.
Για την αγορά, όμως, η απομάκρυνση από το clawback είναι αδιαμφισβήτη ανάγκη. Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Δημήτρης Δέμος, χαρακτήρισε απαραίτητη προϋπόθεση για να απελευθερωθούν οι επενδύσεις στο χώρο του φαρμάκου την εξάλειψη των επιστροφών. Ο κ. Δέμος ανέφερε πως το clawback επιβαρύνει άδικα την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ισοδυναμεί, με ένα επιπρόσθετο έμμεσο φορολογικό βραχνά που φτάνει το 60%. Μάλιστα, εκτίμησε ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν 300 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία σε μονάδες παραγωγής φαρμάκων συμβατικής και νέας τεχνολογίας και να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της φαρμακοβιομηχανίας στην απασχόληση και την εθνική οικονομία.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ