Περισσότερα εμπόδια παρά λύσεις σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών σε φαρμακεία, φαίνεται να προκάλεσε η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου. Αυτό καταδεικνύουν στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα του ΦΣΑ και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου, Γ. Δαγρές.
Ειδικότερα, μελέτη που βασίστηκε στα αρχεία 6ετίας του Μητρώου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και τα οποία δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά εξηγεί, όπως αναφέρει ο κ. Δαγρές τις αιτίες για το πλήθος καταγγελιών και παραπόνων πολιτών τα τελευταία χρόνια, που σύμφωνα με επιστολές της Περιφέρειας Αττικής.
«Από τη στιγμή που επιβλήθηκε και άρχισε να εφαρμόζεται το διευρυμένο και ελεύθερο ωράριο Φαρμακείων στην Ελλάδα (2011 & 2014 αντίστοιχα) έχει αυξηθεί δραματικά η ταλαιπωρία του κόσμου να βρει Φαρμακεία στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κατά τις δύσκολες ώρες της ημέρας όπου η πρόσβαση σε Φαρμακείο είναι ακόμα επιτακτικότερη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες (έχει χειροτερεύσει/υποχωρήσει δραματικά η συνολική προσβασιμότητα ασθενών σε Φαρμακείο)», αναφέρει.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το Μητρώο του ΦΣΑ για την Αθήνα, μεταξύ 2012 και 2014, έτη που εφαρμόστηκε αμιγώς το διευρυμένο ωράριο, 278 Φαρμακεία, δηλαδή κοντά στο 23%-25% του συνολικού δυναμικού διαθέσιμων προς ανάληψη Εφημερίων Φαρμακείων, εξωθήθηκε σταδιακά σε έξοδο από τις εφημερίες (απαλλαγή).
Την επόμενη 3ετία, μεταξύ 2015 και 2017, όταν και εφαρμόστηκε ελεύθερο ωράριο λειτουργίας, ένας επιπλέον συνολικός αριθμός από 152 Φαρμακεία (κοντά στο 12%-14% του συνόλου και κοντά στο 17% των εκείνη τη στιγμή διαθέσιμων προς εφημερίες φαρμακείων) εξωθήθηκε σταδιακά σε απαλλαγή.
Συνολικά, μέσα στην 6ετία πλήρους εφαρμογής της κατάργησης του Ε.Κ.ΕΠ. ωραρίου λειτουργίας των Φαρμακείων, στη μεγαλύτερη αστική περιοχή της Ελλάδας, η επιβολή αρχικά διευρυμένου και στη συνέχεια ελεύθερου ωραρίου λειτουργίας, οδήγησε στη μείωση του διαθέσιμου προς Εφημερίες δυναμικού φαρμακείων κατά 430 μονάδες, που αντιστοιχεί κοντά στο 35-36% του συνόλου των φαρμακείων της περιοχής.
Όπως προκύπτει από την ερμηνεία των δεδομένων, «τόσο το διευρυμένο όσο και το ελεύθερο ωράριο προκάλεσαν τεράστια ζημιά στις εφημερίες των φαρμακείων, και έτσι κατ΄ επέκταση στην εξυπηρέτηση του κοινού». Συγκρίνοντας περαιτέρω τα δύο «πλέον πειραματικά ωράρια» μεταξύ τους, η ζημιά που προκάλεσε το διευρυμένο ωράριο κρίνεται πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που προκάλεσε το ελεύθερο ωράριο.
«Η παραπάνω αρνητική εξέλιξη, τόσο σε ταχύτητα εμφάνισης όσο και σε εύρος, οδήγησε αναπόφευκτα σε αντίστοιχη δραματική μείωση των φαρμακείων που διημερεύουν και διανυκτερεύουν καθημερινά στην Αθήνα», σημειώνεται.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι ανάλογη εικόνα με την Αθήνα μπορεί να διαπιστωθεί σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. «Σε περιβάλλον με ελεύθερο και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, και έτσι ισχνές και ανεπαρκείς Εφημερίες, η κατανομή των φαρμακείων ανά ώρες και περιοχές είναι τυχαιοποιημένη, άρα και χαοτική και έτσι ανεπαρκής με μεγάλες περιοχές που παρουσιάζουν υπερσυγκέντρωση φαρμακείων και μεγάλες περιοχές που καταλήγουν σε υπεραραίωση αυτών, σε αντίθεση με ένα περιβάλλον με κανονικό ωράριο φαρμακείων και προστατευμένες έτσι εφημερίες που δίνει την ευχέρεια και έτσι παρουσιάζει θετική εικόνα ομοιομορφίας στην κατανομή και επάρκειας κάλυψης στην πυκνότητα», διευκρινίζεται.
Τέλος, για να μπορέσει να εξασφαλιστεί ομαλή εξυπηρέτηση του κοινού, αλλά και βιωσιμότητα των φαρμακείων, θεωρείται απαραίτητο «να καταργηθούν το διευρυμένο και το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας του φαρμακείων και να επανέλθει το ενιαίο/καθολικό/ευχερώς παρακολουθήσιμο από όλα τα φαρμακεία μίας περιοχής κανονικό ωράριο, που θα παρέχει επαρκή εξυπηρέτηση στο κοινό, αξιοποιώντας όλα τα φαρμακεία όλων των περιοχών της χώρας και συνάμα θα προστατεύει την καλή υγεία του ζωτικού θεσμού των εφημεριών», καταλήγει ο κ. Δαγρές.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ