Το πρωτοποριακό Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο παρουσιάστηκε επισήμως σήμερα στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αρεταιείου. Για την λειτουργία του ένωσαν τις δυνάμεις τους τα νοσοκομεία Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα.
Στον ένα χρόνο λειτουργίας του το Κέντρο εφημέρευσε περισσότερες από 100 ημέρες, ενώ διενήργησε περίπου 65 επεμβατικές πράξεις, όπως είναι θρομβεκτομές στην οξεία φάση του εγκεφαλικού επεισοδίου ή επεμβάσεις αποκατάστασης καρωτιδικών στενώσεων. Επίσης, αξιολογήθηκαν δεκάδες ασθενείς που μεταφέρθηκαν για θεραπεία.
Τις αυξημένες ανάγκες εξυπηρετεί το Κέντρο καθώς σχεδόν 35.000 Έλληνες παθαίνουν εγκεφαλικό ετησίως. Μάλιστα εκτιμάται ότι περίπου το 40% χάνει τη ζωή του μέσα στον πρώτο χρόνο και ένας στους τρεις μένει με σοβαρή αναπηρία και χρειάζεται συνεχή υποστήριξη. Η χώρα μας έχει υψηλά ποσοστά στη Δυτική Ευρώπη, εξαιτίας της έλελιψης οργανωμένων κέντρων για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων. Πλέον η λειτουργία του κέντρου εκτιμάται ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση των οξέων ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων με επεμβατικές θεραπείες επαναιμάτωσης, όπως είναι αυτή της θρομβόλυσης και της μηχανικής θρομβεκτομής.
Κατά την επίσημη παρουσίαση τονίστηκε ο ρόλος της θρομβεκτομής, που έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα όταν εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό νωρίτερα, εντός των πρώτων ωρών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Πρόκειται για απομάκρυνση του θρόμβου αίματος που έχει αποφράξει ένα αγγείο στον εγκέφαλο. Προσδοκία είναι να αποκατασταθεί η φυσιολογική ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά τη βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου, που σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσε μακροχρόνιες, συχνά σοβαρές, βλάβες στις σωματικές και ψυχικές λειτουργίες του ασθενούς.
Ενδεικτική ήταν η μαρτυρία 48χρονης ασθενούς, η οποία πριν μερικές εβδομάδες υπέστη βαρύ εγκεφαλικό. Με συμπτώματα τη ξαφνική αδυναμία της δεξιάς πλευράς του σώματός της και τη πλήρη διαταραχή στην έκφραση και στην κατανόηση του λόγου μεταφέρθηκε άμεσα από στο Τζάνειο νοσοκομείο και από εκεί διακομίστηκε στο Κέντρο Εγκεφαλικών στα νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο. Η έμπειρη διεπιστημονική ομάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών των πανεπιστημιακών νοσοκομείων διενήργησε το κατάλληλο διαγνωστικό και θεραπευτικό πρωτόκολλο με τη διενέργεια θρομβεκτομής και μηχανική διάνοιξη της αρτηρίας μέσω αφαίρεσης του θρόμβου. Η ασθενής είχε άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων της. Πλέον η 48χρονη δεν αντιμετωπίζει νευρολογικό έλλειμα από την περιπέτεια της υγείας της. Σε περίπτωση που η επέμβαση δεν είχε γίνει, το πιθανότερο είναι πως η 48χρονη ασθενής θα είχε σοβαρή αναπηρία για το υπόλοιπο της ζωής της. Αξίζει να σημειωθεί πως έως τώρα έχει εφαρμοστεί ειδικό πρωτόκολλο απεικόνισης του εγκέφαλου και των εγκεφαλικών αγγείων σε περισσότερους από 400 ασθενείς.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ