Γύρω από τις τιμές και τους προϋπολογισμούς φαίνεται πως συνεχίζει να κινείται η συζήτηση για την εφαρμοζόμενη πολιτική φαρμάκου, παρά τις φωνές για άμεσες, οργανωμένες και ουσιαστικές διαθρωτικές αλλαγές.
Η «οπισθοχώρηση» της Αριστοτέλους στην ενοποίηση των προϋπολογισμών -και κατ’ επέκταση του clawback- της εξωνοσοκομειακής και της νοσοκομειακής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ έφερε και πάλι στο προσκήνιο τα ελλείματα που δημιουργεί η απουσία μιας βιώσιμης και μακρόπνοης φαρμακευτικής πολιτικής. Η έντονη αντίδραση σχεδόν του συνόλου της φαρμακοβιομηχανίας οδήγησε στην απόσυρση του άρθρου, με τον Ανδρέα Ξανθό, όμως, να εμφανίζεται αποφασισμένος να βρεθεί μια λύση κοινώς αποδεκτή.
Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Αριστοτέλους – Φαρμακοβιομηχανίας για την ενοποίηση φαρμακευτικών δαπανών
Στην προσπάθεια να χαραχθεί η κοινή γραμμή θα συμβάλλει και η συζήτηση που διεξήχθη (έστω και εκ των υστέρων) στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης την Παρασκευή. Μένει όμως να αποσαφηνιστεί σε ποια… κατεύθυνση θα αποφασίσει να κινηθεί τελικά η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία έχει προαναγγείλει πως το θέμα θα έχει επιλυθεί εντός 15νθημέρου.
Οι προϋπολογισμοί είναι η μια πλευρά του «νομίσματος», η άλλη είναι η δεύτερη ανατιμολόγηση του έτους. Ο ΕΟΦ δημοσίευσε τις προτεινόμενες τιμές 7920 φαρμακευτικών σκευασμάτων. Μια πρώτη ανάλυση του προτεινόμενου Δελτίου Τιμών δείχνει πως για 3383 σκευάσματα οι τιμές θα μειωθούν, με τις τάξεις των γενοσήμων να «μετρούν τις περισσότερες απώλειες», δηλαδή να αποτελούν την πλειονότητα. Ειδικότερα, μεταξύ των κωδικών που καταγράφουν μειώσεις, τα 2365 είναι γενόσημα. Θυμίζουμε ό,τι τα off patent σκευάσματα τιμολογούνται βάσει του μέσου όρου των τριών χαμηλοτέρων τιμών στην Ε.Ε., με «μαξιλαράκι» το 1 ευρώ, ενώ για τα γενόσημα που τιμολογούνται στο 65% των off patent, το «μαξιλαράκι» προστατεύει από μειώσεις μεγαλύτερες του 10%, αρκεί το γενόσημο να μην έχει μεγαλύτερη τιμή από το off patent.
Προκειμένου να αποφευχθούν κατακρημνίσεις στις τιμές , δεν αποκλείεται να κατατεθούν και νέες προτάσεις εθελούσιων μειώσεων, τακτική που ακολούθησαν αρκετές εταιρίες στις τελευταίες ανατιμολογήσεις.
Η εν εξελίξει διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ