«Λάδι στη φωτιά» της αβεβαιότητας, που επηρεάζει τη φαρμακευτική αγορά, ρίχνει η καθυστέρηση έκδοσης της Θετικής Λίστας αλλά και του Διορθωτικού Δελτίου Τιμών, που προηγείται της διαδικασίας.
Με τη 16η Φεβρουαρίου, ημερομηνία που θα έπρεπε να τεθούν σε ισχύ οι τιμές της ανακοστολόγησης στα φαρμακεία, να πλησιάζει, ο προβληματισμός και η ανησυχία για τις επιπτώσεις της καθυστέρησης ή πιθανής αναβολής της έναρξης ισχύος του διορθωτικού δελτίου επιτείνεται από την ασάφεια για την έκδοση των παραπάνω καταλόγων.
Ο ΕΟΦ στα τέλη Ιανουαρίου κάλεσε τις φαρμακευτικές εταιρίες να υποβάλλουν φύλλα έρευνας και στοιχεία για την τιμολόγηση νέων σκευασμάτων. Έκτοτε, όμως, όλες οι διαδικασίες, τόσο στον ΕΟΦ όσο και στο Υπουργείο και την Επιτροπή Θετικής Λίστας, μοιάζουν να έχουν παγώσει. Η ανησυχία είχε αρχίσει να εκδηλώνεται από τότε, όπως είχε γράψει το Virus (εδώ).
Έτσι, οι εκπρόσωποι των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων αποφάσισαν να επικοινωνήσουν τον προβληματισμό τους στον Υπουργό Υγείας, επισημαίνοντας την ανάγκη τήρησης του χρονοδιαγράμματος, κυρίως για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), με επιστολή προς τον Ανδρέα Ξανθό, αλλά και τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και το νέο Γενικό Γραμματέα, επισημαίνει ότι τόσο οι εργασίες της Επιτροπής Τιμολόγησης για τη διαμόρφωση του Διορθωτικού Δελτίου Τιμών, όσο και η Διαδικασία κατάρτισης της νέας Θετικής Λίστας που περιλαμβάνει νέα γενόσημα και πρωτότυπα προϊόντα έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό.
Όπως τονίζει ο ΣΦΕΕ, οι νέες τιμές έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τις 27 Δεκεμβρίου για τις φαρμακευτικές εταιρίες, τα Νοσοκομεία και τις Ιδιωτικές Κλινικές που διαθέτουν φαρμακείο, αλλά και από τις 27 Ιανουαρίου α για τις φαρμακοποθήκες και τους συνεταιρισμούς.
Συνεπώς, προειδοποιούν πως η οποιαδήποτε απόκλιση, όπως για παράδειγμα μια μετάθεση της έναρξης ισχύος του νέου διορθωτικού δελτίου τιμών μετά τις 16 Φεβρουαρίου για τα φαρμακεία, θα προκαλέσει επιβάρυνση για το Δημόσιο Δεν αποκλείεται μάλιστα να εγείρει και νομικά ζητήματα, όπως θέματα διακριτικής μεταχείρισης.
Όπως τονίζεται στην επιστολή, η παράταση της εφαρμογής στα φαρμακεία θα προκαλέσει έμμεσα την αύξηση του ποσοστού κέρδους ή του πάγιου ποσού κέρδους των φαρμακοποιών, κατά παράβαση της νομοθεσίας (του άρθρου 40 του Ν. 3918/2011, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 23 του Ν. 4052/2012).
Οι λόγοι της καθυστέρησης, πάντως, παραμένουν άγνωστοι. Εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς συνδέουν το πάγωμα των διαδικασιών, δίνοντας βαρύτητα στην έκδοση της θετικής λίστας, με τα σχεδιαζόμενα μέτρα για τα νεοεισερχόμενα φάρμακα, για τα οποία ακόμα παραμένει άγνωστο που θα «κάτσει η μπίλια» (εδώ).
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ