Σε τροχιά ενεργειακής αυτονομίας μπαίνει και το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο στην περιοχή της Πτολεμαΐδας. Η ενεργειακή μετάβαση του νοσοκομείου αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην εξασφάλιση πόρων για άλλες λειτουργίες της υγειονομικής μονάδας, όπως συνέβη και με άλλα νοσοκομεία που κατέστησαν «πράσινα».
Η νέα σελίδα για το νοσοκομείο αφορά τόσο την εξοικονόμιση πόρων όσο και την μείωση του αποτυπώματος του στο περιβάλλον, αφού η υγειονομική μονάδα θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της σε ενέργεια για την ηλεκτροδότηση, τη θέρμανση και τη ψύξη μέσω υδρογόνου όπως εξήγησε ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης στο GRTimes. Χάρη σε φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο θα τροφοδοτεί κόμβο υδρογόνου που θα εγκατασταθεί σε χώρο που παραχώρησε ο δήμος Εορδαίας. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τις αντίστοιχες δηλώσεις του διοικητή του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Σταύρου Παπασωτηρίου από το έργο αναμένεται να διασφαλιστούν 175 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως.
Πράσινο νοσοκομείο είχε καταστεί προϊόντος του χρόνου και η υγειονομική μονάδα της Καλαμάτας, η οποία είχε δημοσιοποιήσει και τα αποτελέσματα της ενεργειακής αναβάθμισης του. Κατακόρυφα είχαν μειωθεί τα έξοδά του Νοσοκομείου Καλαμάτας στην προμήθεια πετρελαίου, όπως είχε ανακοινωθεί στο τοπικό μέσο messinia live.gr καθώς το 2012 το Νοσοκομείο δαπανούσε ετησίως περισσότερα από 900.000 ευρώ για προμήθεια πετρελαίου. Το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης αξιοποιώντας την ηλιοθερμία, έριξε το κόστος το 2013 στα 550.000 ευρώ, και το 2014 στα 384.000 ευρώ. Με την εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων, που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση του χώρου και την παραγωγή ζεστού νερού κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος τα επόμενα χρόνια με αποτέλεσμα το 2018 να χρειαστεί η προμήθεια πετρελαίου κόστους μόνο 192.000 ευρώ. Στο ίδιο νοσοκομείο έχει εγκατασταθεί και φωτοβολταϊκός σταθμός στον προαύλιο χώρο, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί έργα βιοκλιματικής αναβάθμισης , θερμομονώσεων, εγκατάστασης αντλιών θερμότητας και αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου ηλεκτομηχανολογικού εξοπλισμού. Μάλιστα το 2019 το εν λόγω νοσοκομείο εντάχθηκε στο ΥΠ-ΕΠΠΕΡΑΑ, έργο αξίας 4.500.000 ευρώ για την απόκτηση φωτοβολταϊκού πάρκου με στόχο την εξοικονόμηση 500.000 ευρώ ετησίως.
Το δε νοσοκομείο της Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο» διακρίθηκε με τρία βραβεία Κλιματικής Πολιτικής, Μείωσης Εκπομπών Αερίων και Κλιματικής Ηγεσίας από το Παγκόσμιο Δίκτυο Πράσινων Νοσοκομείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη υγειονομική μονάδα θα υλοποιηθεί, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, πρόγραμμα με δωρεά των εταιρειών Cisco Systems και η ONEX A.E., το οποίο θα συμβάλει μεταξύ άλλων ώστε να καταστεί το νοσοκομείο ακόμη πιο πράσινο. Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται η εγκατάσταση και χρήση αισθητήρων περιβαλλοντικών παραμέτρων, για την κατάσταση σε παράθυρα και πόρτες, έξυπνων μετρητών φωτιστικών σωμάτων, έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ενέργειας κ.ά.
Άξιο λόγου είναι ότι «πράσινα» θα είναι και τα τρία νοσοκομεία που δημιουργεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Ελλήνική Περιφέρεια, μέσω της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία. Μηδενικές θα είναι οι εκπομπές άνθρακα όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό τους, στο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, σ Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, και και στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ